IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Доверие ОХ“ издава конвертируеми облигации за до 20 млн. лева

Дружеството ще използва парите за погасяване на банков дълг, дългове към свързани лица и за заем за дъщерното „Доверие – Инвест“, което контролира молдовската банка

17:00 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

„Доверие Обединен Холдинг“ АД обяви, че ръководството на компанията е приело решение за издаване на емисия конвертируеми облигации, съобщават от дружеството чрез БФБ-София.

Дружеството ще търси от потенциалните инвеститори до 20 млн. лева, като емитира до 200 хил. облигации с номинал по 100 лева.

Заемът ще се счита за сключен при записване и заплащане на облигации с обща номинална стойност от поне 10 млн. лева, т.е. 100 хил. облигации, или 50% от предложените.

Средствата от емисията ще бъдат използвани за преструктуриране на дълга в групата на „Доверие Обединен Холдинг“, посочват от дружеството. На първо място, предвижда се осигуряване на средства за погасяване на банков дълг. Друга част от парите ще отидат за погасяване на дългове към свързани лица, както и за заем за дъщерното дружество „Доверие – Инвест“ ЕАД, което контролира молдовската банка Moldindconbank S.A. – активът, който носи най-значителен дял от приходите и печалбата на холдинга.

Срокът на облигациите е заложен да е 5 години, или 60 месеца.

Лихвата ще е променлива, като ще се формира от сбора от 6-месечен EURIBOR, увеличен с надбавка в размер на 2% годишно. Диапазонът на лихвения процент се залага на от 2 до 6% годишно.

Лихвата е платима на две шестмесечни купонни плащания, изчислени на базата на проста лихва за отделните шестмесечни периоди върху номиналната/остатъчната стойност на всяка облигация, при лихвена конвенция реален брой дни в периода върху реален брой дни в годината, поясняват от дружеството.

Стойността на 6-месечния EURIBOR за всеки шестмесечен период се взема към дата, предхождаща с 3 работни дни датата на съответното предходно лихвено плащане. Тази стойност се използва за определяне на купонното плащане, уточняват от „Доверие Обединен Холдинг“.

Главницата ще се плати еднократно на падежа, 60 месеца след издаването на емисията. Мениджър по емисията е "Мейн Кепитъл" АД.

На падежа на облигациите всеки облигационер ще има право вместо изплащане на притежаваните от него облигации да ги замени за такъв брой акции, отговарящи на актуалното към момента на замяната конверсионно съотношение. Една облигация ще може да се конвертира в 10 акции, като конверсионното съотношение и конверсионната цена могат да бъдат актуализирани при условията, описани в проспекта.

Облигациите ще се издадат чрез първично публично предлагане въз основа на одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН) проспект. След сключването на облигационния заем емисията ще бъде вписана в регистъра на КФН и регистрирана за търговия на БФБ-София.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още