IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа рекорд, но S&P 500 и Nasdaq спряха възходящата си шестдневна серия

И трите индекса затварят седмицата на зелена територия

23:47 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха с разнопосочно движение като Dow Jones отчете рекорд, а S&P 500 и Nasdaq не успяха да удържат ръстовете, записани в последните шест дни. И трите индекса обаче затварят седмицата на положителна територия на фона на позитивните сигнали за амариканската икономика, пише CNBC.

Dow Jones отбеляза ръст от 0,16% до рекордните 38 109,43 пункта, което означава седмичен ръст от 0,7 на сто. Разпродажби спряха шестдневната серия с ръстове на широкия S&P 500, който затвори на ниво от 4890,97 пункта, или понижение от 0,7 на сто. Индексът затваря седмицата с ръст от 1,1 на сто.

Търговията на Intel натежа на представянето на Nasdaq. Акциите на  технологичния гигант поевтиняха с почти 12% до 43,65 долара за брой. Така индексът, в чийто съства преобладават технологични компании, загуби 0,36% до 15 455,36 пункта, което означава ръст от 0,9% за седмицата.

Tesla записа една от най-разочараващите седмици от октомври насам, след като съобщи за по-слаби от очакваното печалби за четвъртото тримесечие и отчете, че очаква тежка 2024 година.

Активна беше търговията на петролните пазари като двата водещи сорта преодоляха загубите в рамките на сесията и затвориха с ръст от около 1%. Сигналите за ръст на американската икономика и стимулите, очаквани за китайската доведоха до цена от 78,01 долара за барел за американския лек суров петрол (WTI). Това  е повишение от 0,85%, а спрямо началото на седмицата цената е с над 6% нагоре и по този показател това е най-добрата седмица за търговия от началото на септември.

Европейският сорт "Брент" пък поскапна с 1,4% до 83,55 долара за барел, което е повишение от 6% спрямо началото на седмицата. И двата сорта добавят по 8% към цената си от началото на годината, изчислява CNBC.

На валутните пазари търговията се извършва със слаби промени като търговците очакват стенограмите от заседанието на Федералния резерв, които ще бъдат публикувани през следващите дни. Едно евро се разменя за 1,085 долара, а стойността на британския паунд достига 1,2697 долара за брой.

Цената на златото се повиши минимално до 2018,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още