IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изтри 80 млрд. долара от пазарната си капитализация за един ден

Това увеличи загубата на борсова стойност за месеца до около 210 млрд. долара

08:52 | 26.01.24 г.
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images

Цената на акциите на Tesla се срина с 12% в четвъртък, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск предупреди, че ръстът на продажбите ще се забави тази година въпреки намаляването на цените. Пониженията вече засегнаха маржовете на най-високо оценявания автопроизводител и подхраниха опасения сред инвеститорите за слабо търсене и китайска конкуренция, съобщава Ройтерс.

Мъск каза в сряда, че ръстът ще бъде „забележително по-нисък“, докато Tesla се фокусира върху по-евтин автомобил от ново поколение, който ще бъде произвеждан в завода в Тексас през втората половина на 2025 г. и за който се очаква да предизвика следващия бум в доставките.

Той обаче каза, че разширяването на производството на новия модел ще бъде предизвикателство, тъй като ще включва съвсем нови технологии.

Акциите на Tesla претърпяха най-острия си процентен слад в рамките на търговията от над година, като от пазарната ѝ капитализация бяха изтрити 80 млрд. долара в четвъртък. Това увеличи загубата в борсовата стойност за месеца до около 210 млрд. долара.

„Заглавията за Tesla реално станаха от лоши – по-лоши“, казват анализатори от TD Cowen, отбелязвайки, че приходите и печалбата за четвъртото тримесечие са били под очакванията.

Акциите на други производители на електрически автомобили също поевтиняха – с между 4,7% и 8,8% за Rivian Automotive Inc, Lucid Group и Fisker.

Индустрията на електрическите автомобили се бори със забавяне в търсенето от над година, а ценовите намаления от Tesla вероятно ще влошат натиска върху стартъпите и производителите като Ford.

„Проблемът за Tesla е, че всеки значителен опит да се увеличат продажбите оттук нататък вероятно ще трябва да бъде постигнат на цената на допълнително свиване на оперативния марж, тъй като трябва да се конкурира с BYD в Китай, както и с нарасналото съперничество на други места“, казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Поне девет инвестиционни посредника понижиха оценката си за акциите, а седем повишиха рейтинга си. Средно компанията има рейтинг hold при медианна целева цена от 225 долара за брой – с 23% над цената на затваряне от 182,63 долара в четвъртък.

Продавачите на къси позиции на Tesla са изкарали 3,45 млрд. долара засега тази година, което я прави най-печелившата компания в късата търговия в САЩ, посочва аналитичната компания Ortex.

Акциите на компанията се търгуват почти 60 пъти над очакваната печалба за следващите 12 месеца, показват данни на LSEG. Това им дава по-голяма премия в сравнение с останалите акции във т. нар. „Великолепната седморка“, която включва още Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia и Meta Platforms 

Някои анализатори казват, че оценката ще стане трудна за оправдаване, ако ръстът на продажбите и маржът на Tesla отслабнат още.

„Tesla все повече изглежда като традиционна автомобилна компания“, казва анализаторът на Bernstein Тони Саконаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още