IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Илон Мъск възприема изцяло милиардерския популизъм на Доналд Тръмп?

Въпреки че двамата са си разменяли неприятни реплики през годините, те имат много общо помежду си

14:32 | 15.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трудно е да не видим отклика на Доналд Тръмп в Илон Мъск в наши дни.

И двамата са световноизвестни предприемачи, които се забъркват в истински драми. И двамата са провокативни по социални въпроси, могат да бъдат политически некоректни и на моменти дори груби. И двамата владеят изкуството на продажбата – на себе си и своите компании – и способността да въртят света около своята визия за него.

Най-голямото сходство обаче идва от начина, по който изградиха популизъм, следвайки години на разумно използване на Twitter, която по-късно се превърна в X, пише Wall Street Journal. Тази популистка подкрепа по много начини направи Мъск още по-влиятелен, въпреки че неговите провокации рискуват да отблъснат клиентите на Tesla, както и рекламодателите в X.

За мнозина еволюцията на Мъск от специалист по технологии за зелена енергия до самоопределящ се като главен директор на троловете направи милиардера духовен наследник на Тръмп в X – социалната мрежа, която му наложи забрана при предишното ръководство и го върна в платформата скоро след като Мъск пое контрола над компанията в края на 2022 г.

Последните няколко дни по-специално са пълни с примери за това как Мъск прегърна подхода на Тръмп. Той започна да отправя ругатни в рамките на спора си с милиардера Марк Кюбан. Освен това постави под въпрос доколкото избирателната система в САЩ е разумна. Също така повтори, че е загрижен за незаконната миграция, като предположи, че правителството ще отнеме домовете на хората, за да приюти мигранти. И не на последно място коментира, че усилията за увеличаване на многообразието на работната сила в компании, известни като DEI, застрашават безопасността на въздушния транспорт.

„Ще трябва някой самолет да се разбие и да убие стотици хора, за да променят тази луда политика на DIE”, написа в X Мъск, променяйки абревиатурата на DEI (разнообразие, справедливост и включване). Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P. Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Кюбан – милиардер и бивш мажоритарен собственик на отбора от NBA Dallas Mavericks, си навлече гнева на Мъск, след като защити принципите на DEI. „Наличието на работна сила, която е разнообразна и представителна за вашите заинтересовани страни, е добро за бизнеса“ отговори Кюбан на Мъск в някакъв момент.

Особено лесно е да се видят нюанси от Тръмп в Мъск, когато той използва собствените думи на някогашния президент на САЩ като оръжие срещу враговете си. Атаката се случи миналия понеделник, когато Мъск написа в туит, че Кюбан е расист. По-късно публикацията беше изтрита.

За да подсоли още повече потока си от туитове, Мъск възроди публикация на Тръмп от 2014 г., хвърляща сянка върху Кюбан заради провалена бизнес сделка. „Финансите му ли бяха [причината], или фактът, че е задник?“, туитна Тръмп тогава.

Към това Мъск туитна близо 10 години по-късно: „Епично“.

След това Мъск се впусна в комуникация с потребител, който призовава Тръмп – фаворита за републикански кандидат за президент тази година – „да започне отново да пуска публикации в X през 2024 г.“.

Мъск сметна това за достойно за емотикони с огън и сълзи от щастие.

Всичко това се случи в рамките на една седмица, в която Мъск критикува репортажи на журналисти, които казват, че някои директори и членове на борда в неговата бизнес империя са притеснени от употребата му на наркотици. Мъск отговори, заявявайки, че не се е провалил на тестовете за наркотици и изтъкна успеха на бизнеса си. Той дори включи хвалба, подобна на тези на Тръмп: „Както и да правя, очевидно трябва да продължа да го правя!“.

Последна актуализация: 14:32 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: evlogi: Статията не е една от на-глупавите. Такива писания вече ще са новият стандарт в лизоблизанету.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 месеца
Статията е една от най-глупавите,които някога съм чел в Wall Street Journal.Единият е човек,който създаде първата нова голяма автомобилна компания в западния свят от много десетилетия насам и сам издигна космическата индустрия на ново ,по-високо ниво, като между другото успя да създаде и първата успешна компания за сателитни комуникации.Другият е общо взето едно дрънкало с огромно его
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
тази статия е доста комична... поне в началото натам няма да я чета! Никави прилики няма между двамата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Vayk__
преди 3 месеца
По скоро търсене на прилики е нелепо! Нямат общо и са водени от различни вдъхновения:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още