IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отчете рекордно търсене на първата си емисия ДЦК от години

Миналата година страната възвърна инвестиционния си рейтинг

17:11 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция и Германия отчетоха рекордно търсене на своите държавни ценни книжа (ДЦК) на аукциони във вторник, тъй като инвеститорите бързат да се възползват от високата доходност, преди Европейската централна банка да започне да намалява основните лихви, съобщава Bloomberg.

Поръчките за 30-годишните държавни ценни книжа на Германия са достигнали 74 млрд. евро, което е двойно повече от предишния рекорд от 2020 г. В същото време 10-годишните гръцки ДЦК – първите, откакто страната възстанови инвестиционния си рейтинг, привлякоха поръчки за 35 млрд. евро, най-високото ниво в историята. По-рано този месец Испания и Белгия също обявиха исторически поръчки.

Инвеститорите се насочват към държавните облигации, за да си подсигурят текущото ниво на доходност, преди големите централни банки в света да започнат да отменят агресивното затягане на паричната политика от последните години. Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите с до 1,5 пр.п. тази година, а първото понижение от четвърт пункт да е през април.

Италия се опитва да отговори на това търсене, след като във вторник даде на банките да продадат нова емисия 15-годишни облигации, след като продаде 30-годишни ДЦК с почти рекордни поръчки по-рано през месеца.

За Гърция силното търсене е вот и на пазарна подкрепа, след като рейтингът на страната бе повишен миналата година и тя се завърна към референтните индекси на облигации с инвестиционен клас след повече от десетилетие, в което облигации ѝ бяха класифицирани като junk.

Здравият растеж на страната и усилията за фискална консолидация дадоха тласък на облигациите ѝ, като доходността по 10-годишните спадна с почти 110 базисни пункта през последните 12 месеца до 3,2%, което е най-доброто представяне в развития свят. В Италия, която е на второ място, еквивалентната доходност спадна с около 45 базисни пункта до около 3,75% през този период.

Има „силно търсене на гръцки активи“, казва Каспар Хенс, старши портфолио мениджър в RBC BlueBay Asset Management. „Растежът е силен, няколко структурни тенденции са много положителни“.

Хенс вижда пространство за повече затягане и прогнозира, че доходността на гръцките ДЦК може да падне под тази на испанските, в момента на ниво от 3,1%.

Силното търсене позволи на Гърция да набере 4 млрд. евро, плащайки спред от 80 базисни пункта, с пет пункта под първоначалните насоки. Това е 40% от целта на правителството за продажба на облигации за 10 млрд. евро тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още