IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Alphabet повеждат спадовете на Wall Street

Инвеститорите са насочили фокуса си към края на заседанието на Федералния резерв на САЩ

17:54 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията с понижения, докато инвеститорите са насочили фокуса си към края на заседанието на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,02% до 38 458,63 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва понижение от 0,68% до 4891,49 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 189,82 пункта, или 1,22%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 15 320,08 пункта.

Основният низходящ тласък е осигурен от акциите на Alphabet, компанията майка на Google, които поевтиняват с над 5%, след като дружеството представи разочароващи приходи.

Отдръпването на инвеститорите от компанията въпреки до голяма степен положителните ѝ резултати може да е по-скоро краткосрочно, тенденция „купувайте при слухове, продавайте при новинарска информация“, коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research.

„Въпреки че получавате по-добри от очакваните резултати, хората може да продават, защото просто искат да вземат парите и да бягат“, добавя той.

Технологичният сектор – който задвижи ралито на пазара от 2023 г. насам  – сега се търгува при относително висока оценка от близо 29 пъти печалбите му за 2024 г., изчислява Стовал. Като се има предвид това, инвеститорите ще трябва да станат свидетели на разширяване на печалбите, за да могат технологичните компании да запазят високите си оценки, добавя стратегът.

Пазарите се подготвят и за края на двудневното заседание на Фед, като инвеститорите ще следят внимателно за сигнали от централните банкери относно евентуалното разхлабване на паричната политика по-късно тази година.

Според Стовал представителите на Фед ще започнат да намаляват лихвите по-късно от това, на което залагат пазарите.

„Фед не иска да повтаря грешките от миналото, когато действаше твърде агресивно с намаляването на лихвите“, коментира още Стовал.

Междувременно акциите на Starbucks поскъпват с 0,68%, въпреки че компанията понижи прогнозата си за приходите от продажби за цялата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,96% и 4,214 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американския пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете 0,26% спад до 103,13 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 1,04% до 82,01 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 1,59% до 76,58 долара за барел.

Цената на златото расте междувременно с 0,3% до 2037,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още