IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламните приходи на Google разочароваха Wall Street

Компанията майка Alphabet обаче отчете рекордни годишни приходи от 307,4 млрд. долара

09:05 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите от реклама на Google се оказаха под очакванията на Wall Street във вторник, изпращайки акциите на компанията на червено въпреки силния растеж в други сфери от бизнеса на технологичния гигант, съобщава Wall Street Journal.

Google отчете общи приходи от продажби в размер на 65,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие – с 11% повече на годишна база. Тези финансови резултати останаха под очакванията на анализаторите, но бележат обрат спрямо година по-рано, когато Google отбеляза първия си спад на рекламните приходи от началото на пандемията.

Alphabet – компанията майка на Google, отчете приходи за четвъртото тримесечие от 86,3 млрд. долара, с 13% повече спрямо същия период на предишната година. Резултатите отбелязаха четвърто поредно тримесечие на ускоряващ се ръст на продажбите на компанията.

Бизнесите на Google с реклами и облачни услуги се следят внимателно след последните финансови отчети, докато компанията се опитва да преодолее възприятието, че изостава от конкурентите си в изкуствения интелект, докато се опитва да поддържа растежа на бизнеса си.

Продажбите на бизнеса на Google с облачни услуги са се увеличили с 26%, възстановявайки се донякъде от разочароващо трето тримесечие, което някои инвеститори възприемаха като сигнал за слабо търсене на услугите с изкуствен интелект (AI) на компанията. Приходите на подразделението са се повишили до 9,2 млрд. долара, обръщайки забавянето при растежа.

Акциите на Alphabet, които бяха поскъпнали с около 10% от началото на годината към края на сесията във вторник, поевтиняха с над 5% в следпазарната търговия.

Компанията налива средства в системите с AI – област, която привлече и други технологични гиганти като Meta Platforms и Microsoft. Главният финансов директор Рут Порат каза, че AI допринася все повече за растежа на облачния бизнес, без да дава конкретни цифри.

Alphabet отчете оперативна печалба от 23,7 млрд. долара, което е ръст от 30% на годишна база.

Компанията наскоро сигнализира планове да продължи с намаляването на разходите, което продължава вече повече от година. Тя освободи стотици служители този месец, включително от подразделенията си с дигиталния си асистент и хардуера.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай каза на служителите този месец, че трябва да очакват допълнителни съкращения през годината, макар че те няма да достигнат същия мащаб като миналата година, когато бяха освободени 12 хил. души.

Говорейки пред анализатори във вторник, Пичай посочи реорганизацията на хардуерния бизнес като пример за усилията за опростяване на компанията, заявявайки, че промените ще помогнат на компанията да натрупа ресурси за собствена линия смартфони и смарт часовници.

Alphabet отчете рекордни годишни приходи от 307,4 млрд. долара, което е увеличение от 8,7% спрямо предишните 12 месеца. Оперативната печалба на компанията е нараснала с 13% до 84,3 млрд. долара за цялата година.

Платформата за видеа на Google – YouTube, отчете рекламни приходи от 9,2 млрд. долара за тримесечието - повишение от 16% на годишна база.

Пичай заяви, че годишните приходи от абонаменти на компанията са достигнали 15 млрд. долара, петкратно увеличение за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още