IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google съкращава стотици служители в хардуерните и инженерните си екипи

Компанията също така ще се раздели с част от кадрите в звеното Voice Assistant

10:07 | 11.01.24 г.
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Американският интернет гигант Google заяви, че съкращава няколкостотин служители в множество екипи, а съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фрийдман също напускат компанията, докато тя продължава да свива разходите си, предава Ройтерс.

Google обяви, че ще се раздели със стотици работници в своето звено Voice Assistant, докато няколкостотин роли ще отпаднат и от хардуерния екип, отговорен за продукти като Pixel, Nest и Fitbit. По-голямата част от екипа за добавена реалност също ще бъдат освободени. Според компанията засегнати ще бъдат и стотици роли в основния инженерен екип.

Google придоби компанията за следене на здравето и физическите показатели Fitbit през 2021 г., плащайки 2,1 млрд. долара за нея. Въпреки това продължи да пуска нови версии на своя Pixel Watch – продукт, който се конкурира с някои от устройствата на Fitbit, както и с Apple Watch.

„През втората половина на 2023 г. редица наши екипи направиха промени, за да станат по-ефективни и да работят по-добре, да приведат ресурсите си в съответствие с най-големите си продуктови приоритети. Някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват премахването на някои позиции в глобален мащаб“, коментира говорител на Google пред Ройтерс.

Говорителят не уточнява броя на засегнатите работни места. Не е ясно и колко души са част от екипа на Google Assistant и другите подразделения, в които ще има съкращения.

Реорганизацията на определени екипи се случва в момент, в който компании като Microsoft и Google залагат на все по-активното използване на технологията за генеративен изкуствен интелект след успеха на ChatGPT на OpenAI.

Миналата година Google обяви, че планира да добави възможности с тази технология в своя виртуален асистент. Изкуственият интелект ще позволи на асистента да прави неща, като да помага на потребителите да планират пътувания или да наваксват с имейли, а след това да питат последващи въпроси.

През януари 2023 г. Alphabet разкри, че ще съкрати 12 хил. работни места, което се равняваше на 6% от работната ѝ сила по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още