IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата прогноза на МАЕ за търсенето остави цените на петрола на червено*

Анализатори очакват конфликтът в Близкия изток да задържи цените в диапазона 70-80 долара за барел

10:10 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в петък на фона на прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за забавяне на търсенето, след като се повишиха по време на предходната сесия заради слабите данни за продажбите на дребно в САЩ и оптимизма, че Фед може да понижи лихвите си по-рано от очакваното, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 19 цента, или 0,23%, до 82,67 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 3 цента, или 0,04%, до 78,00 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1% в четвъртък, тъй като по-големият от очакваното спад в продажбите на дребно в САЩ подкрепи надеждите, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвените проценти, което вероятно ще окаже положително влияние върху търсенето на петрол.

Докладът на Министерството на търговията на САЩ отчете спад на продажбите на дребно с 0,8% през януари, най-големия от февруари 2023 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно ще намалеят с 0,1%.

„Надеждите за разхлабване на паричната политика в САЩ също оказаха подкрепа на цените в четвъртък, но сега инвеститорите коригират позициите си преди дългия уикенд в САЩ“, коментира Хироюки Кикукава, председател на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, отбелязвайки, че 19 февруари е празник в САЩ тази година (Денят на президентите).

„Докато наблюдават внимателно тенденциите при лихвените проценти, инвеститорите продължават да следят и дали рисковете покрай конфликта в Близкия изток ще се разпространят и при веригите за доставки на петрол“,заяви той, прогнозирайки, че суровият петрол от типа WTI ще се търгува в диапазона от 70 до 80 долара за барел за известно време.

Анализирайки пазарните настроения, базираната в Париж Международна агенция по енергетика заяви в четвъртък, че ръстът на глобалното търсене на петрол губи инерция и намали прогнозата си за растеж за 2024 г., противоположно на мнението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

От месечния доклад става ясно, че МАЕ очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 1,22 млн. барела на ден тази година, малко по-слабо от прогнозираното миналия месец. Във вторник ОПЕК запази по-високата си прогноза за растеж от 2,25 млн. барела дневно.

Отделно „Хизбула“ заяви в четвъртък, че е изстреляла десетки ракети град в северната част на Израел заради убийството на 10 цивилни в Южен Ливан, най-смъртоносният ден за Ливан след четири месеца военни действия. Междувременно израелските сили съобщиха в четвъртък, че са нападнали най-голямата действаща болница в Газа.

Анализатори заявиха, че рискът от по-широк конфликт в Близкия изток може да продължи да движи цените на петрола.

„Очаквам ръстовете покрай увеличената рискова премия, свързана с конфликта в Близкия изток, да се запазят, особено през уикенда“, заяви Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на петролните пазари Vanda Insights.

„Предстоящата израелска офанзива в Рафах има потенциала да отприщи отговор от страна на хутите и други подкрепяни от Иран милиции в региона“, добави Хари.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още