IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

34 години по-късно японският Nikkei 225 отново достигна рекорден връх

Чуждестранните инвеститори се завръщат силно след дълго отсъствие и тласкат индекса нагоре

08:49 | 22.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японската фондова борса достигна рекорден връх в четвъртък, надминавайки нивата от 1989 г. в безоблачните дни за растящата икономика, предава Ройтерс. Сега достъпните цени на акциите и корпоративните реформи привличат чуждестранни пари, които търсят алтернативи на изпитващите затруднения китайски пазари.

Индексът Nikkei 225 отбеляза ръст от около 2% до 39 хил. пункта, над предишния рекорден връх в средата на сесията от 38 957,44 пункта, достигнат през последния борсов ден на 1989 г. Тогава бенчмаркът завърши сесията на ниво от 38 915,82 пункта.

34-те години, които бяха нужни за възстановяването на индекса, също са рекорд за голям пазар. Те са с десет години повече от времето, което беше необходимо на Wall Street, за да възстанови загубите от срива през 1929 г. и Голямата депресия.

„Няма как да преувеличим психологическото въздействие върху японците от завръщането на Nikkei, тъй като едно поколение никога не е виждало такова ниво“, коментира Ричард Кай, портфолио мениджър в компанията Comgest, базиран в Япония. „Магнетизмът на пазара може да привлече невиждани количества местни ликвидни средства“, допълва той.

Индексът е постигнал ръст от почти 17% тази година, след като нарасна с 28 на сто през 2023 г., когато се представяше най-добре сред големите борси в Азия. Технологичният индекс Nasdaq например отбеляза ръст от 43% миналата година и е нагоре с 6 на сто от началото на 2024 г.

Епичното пътуване на Nikkei 225. Графика: Bloomberg LP Епичното пътуване на Nikkei 225. Графика: Bloomberg LP

Силното покачване на Nikkei се случва на фона на рецесия в Япония, войни в Европа и в Близкия изток, инфлационни сътресения и повишаване на лихвите в цял свят. Експозицията към търговията го изолира от влошаването на местното търсене, а слабата валута подкрепя печалбите на износителите.

Подобряването на рекорда слага също край на десетилетията на вяло представяне, което отблъскваше глобални инвеститори.

Промени в корпоративното управление в Япония водят до обратно изкупуване на акции и до отмяна на взаимно участие в акционерен капитал, затова сега чужденци стимулират ръста например с голямата инвестиция на Уорън Бъфет през 2020 г., която насочи вниманието към привлекателните цени на акциите.

Чуждестранни инвеститори са вложили 6,3 трлн. йени (42 млрд. долара) на фондовия пазар миналата година. Те са вложили нетни 1,16 трлн. йени в японски акции през януари.

Силният сезон на отчетите и поевтиняващата йена, която се върна на ниво от 150 йени за долар, както и очакванията, че Японската централна банка ще запази ултраразхлабената си парична политика за още известно време дават силен тласък на пазара в началото на 2024 г.

Допитване на Bank of America сред фонд мениджъри в Азия през февруари показа, че „оптимизмът за Япония остава непокътнат“.

Близо една трета от участниците очакваха двуцифрена възвръщаемост от фондовия пазар в Япония през идните 12 месеца. „Това е любимият пазар в региона“, отбелязват анализаторите на BofA, като фонд мениджърите се насочват към акции на компании за полупроводници и на банки.

Допитване на Ройтерс, публикувано на 22 февруари, показа, че анализаторите са повишили прогнозите си за нивото на Nikkei към края на тази година от 35 хил. пункта през ноември на 39 хил. пункта.

Сега и тогава

Значителният ръст на бенчмарка напомня силния период през 80-те години на миналия век и извиква спомени за срива на пазара и на други активи, който доведе до дефлация и „изгубено десетилетие“ в Япония, белязало цяло поколение инвеститори.

30 години по-късно развитието не е толкова бурно и няма признаци за непосредствена криза – инфлацията е малко над 2%, а корпоративните печалби растат, въпреки че икономиката изпадна в рецесия в края на миналата година.

Собственикът на Uniqlo Fast Retailing, Advantest, който произвежда машини за тестване на чипове, и производителят на оборудване за чипове Tokyo Electron са някои от компаниите зад силния ръст на пазара в сравнение с банкови и имотни акции преди три десетилетия.

„През 1989-1990 г. беше изключително скъпо, сега все още цените за разумни“, казва Юничи Иноуе, ръководител на отдела за японски акции в компанията Janus Henderson.

Съотношението между очакваната бъдеща цена на акция спрямо печалбата за един дял при японските акции надхвърли 50 пункта в ерата на балона, а сега е 20,5 пункта за Nikkei спрямо 25 за Nasdaq и 20,4 за S&P 500, сочат данни на Refinitiv.

Оценката на Nikkei е умерена в сравнение с останалия свят. Графика: Bloomberg LP Оценката на Nikkei е умерена в сравнение с останалия свят. Графика: Bloomberg LP

Попътни ветрове

Японският пазар е подкрепен и от силния стремеж за корпоративни реформи от самата борса и от момента, в който се случва силното му представяне – той расте, докато пазарите в Китай потъват.

Докато Nikkei се представя възходящо, хонконгсккият индекс Hang Seng е надолу със 7% от началото на 2024 г., след като отбеляза спад от 14 на сто миналата година. Китайският индекс на сините чипове CSI300 е близо до петгодишно дъно, което отказва инвеститорите.

Според анализатори поне част от тях се насочват към Япония, която беше избягвана от глобални фондове, докато американските и китайските пазари се представяха силно.

Слабата йена изяжда възвръщаемост в доларови изражения и инвеститорите са притеснени от неочаквани движения на валутата нагоре или надолу, докато Япония се опитва да намери път за излизане от дефлацията и отрицателните лихви.

Но стъпките на Токийската фондова борса от миналата година да застави компании със слабо представящи се акции да подобрят използването на капитала подобриха фундаментите за инвеститорите с рекордно обратно изкупуване на акции и отмяна на непродуктивно взаимно участие в акционерен капитал.

Близо половината от най-големите компании на Токийската фондова борса са отговорили на призив да разкрият планове за подобряване на капиталовата ефективност, съобщи борсата миналия месец, след като за първи път публикува списък с компаниите, които са се съобразили с призива.

Инвеститори казват, че натрупаните корпоративни ликвидни средства, които достигнаха 555 трлн. йени през 2022 г., може да изплатят още много обратни изкупувания на акции, докато домакинствата имат налични средства за общо 2,1 квадрилиона йени, които също може да тласнат цените нагоре, ако моментът е благоприятен да ги вложат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Страхотна инвестиция ,инвестирал си в Япония преди 34 години ,и чак сега виждаш някакви наченки на възвръщаемост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още