IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на суровините подкрепи европейските пазари, DAX достигна нов рекорден връх

Технологичният сектор в Европа е на най-високото си ниво от декември 2000 г. насам

20:23 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският бенчмарк Stoxx 600 се повиши във вторник, а германският DAX достигна нов рекорден връх, докато инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията тази седмица, които може да дадат известна яснота кога ще започне понижението на лихвите тази година, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,2%, подкрепен от напредването с 1,7% на сектора на суровините, и се възстанови от четиримесечното дъно в понеделник благодарение на по-високите цени на металите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза минимален спад от 0,02% до ниво от 7683,02 пункта. Германският DAX напредна с 0,76% до равнище от 17 556,49 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,23% и завърши деня на ниво от 7948,4 пункта.

Технологичният сектор също е нагоре с 1% до най-високото си ниво от декември 2000 г. насам

Германският DAX се представя по-добре от останалите индекси в региона и е нараснал с 4,8% от началото на 2024 г. Stoxx 600 е напреднал с близо 4% от началото на годината след повишението с близо 13 на сто през 2023 г. на фона на нарастващите очаквания за предстоящите понижения на лихвите.

Силният ръст на пазара изгуби малко пара, докато инвеститорите очакват важни данни за инфлацията в еврозоната и в САЩ след ръст на стимулирания от изкуствения интелект оптимизъм, който тласна Stoxx 600 до рекорден връх миналата седмица.

Членът на Европейската централна банка и гуверньор на Riksbank Ерик Тедеен не изключи възможността за понижаване на лихвите през първото полугодие на 2024 г. предвид забавянето на инфлацията.

В същото време допитване показа, че се очаква нагласите на германските потребители да се стабилизират на ниско ниво през март, а доверието на потребителите във Франция намаля през февруари, тъй като притесненията за инфлацията отново натежаха.

Индексът на здравния сектор се понижи с 0,1%, след като книжата на фармацевтичния гигант Novo Nordisk поевтиняха с 4,5% в средата на търговията, но приключиха сесията с по-малък спад от 1,2%.

Цената на акциите на германската компания за доставка на храни HelloFresh нарасна с 12,9% и тя оглави Stoxx 600, като се възстанови от спада в понеделник.

Книжата на GTT поскъпнаха с 8,9%, след като френската инженерна компания обяви по-добри от очакванията резултати за цялата година, а френският конгломерат Bouygues прибави 8% след повишаването с 19% на оперативната печалба на годишна база.

Цената на акциите на Puma се понижи с 4,1%, тъй като германската марка за спортни облекла очаква слабо първо полугодие на предизвикателен пазар.

Книжата на Zealand Pharma поевтиняха с 4,4 на сто след обявяването на резултатите ѝ за 2023 г. В понеделник те поскъпнаха с 36%.

Френската компания Eurofins Scientific отбеляза спад от 6,7%, след като коригираната ѝ печалба от акция не отговори на очакванията, а свободният паричен поток се оказа „слаб“.

Книжата на компанията SEB поевтиняха със 7,6%, след като Peugeot Invest продаде дела си в производителя на домакински уреди.

От компаниите в Stoxx 600, които са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие, 53,5% са надминали очакванията, което е в унисон с обичайния дял от 54%, сочат данни на LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още