IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на луксозните стоки в Европа изтрива над 30 млрд. долара капитализация

Европейският фондов пазар е на червено, след като Kering предупреди, че продажбите на Gucci се свиват

14:31 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският фондов пазар е на червено, притиснат от поевтиняването на акциите в сегмента на луксозните стоки, които изтриха над 30 млрд. долара от пазарната си капитализация. Това стана, след като гигантът в сектора Kering предупреди, че продажбите на Gucci намаляват, съобщава Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2% към 11:30 ч. българско време. Секторът на потребителските стоки и услуги, който включва повечето акции на луксозни компании, се свива с най-много от два месеца. Изоставане има и при енергийните книжа, докато тези при комуналните услуги поскъпват. Инвеститорите са в очакване на изхода от двудневната среща на ръководството на Федералния резерв, очакван по-късно в сряда.

Акциите на Kering поевтиняват с близо 15%, след като по-рано компанията предупреди, че се очаква продажбите на Gucci да се свият с около 20% през първото тримесечие заради по-голям от очакваното спад в Азиатско-Тихоокеанския регион. Акциите на LVMH, Hermes и Richemont също са на червено със спад от съответно 3,1%, 1,6% и 3,2%.

Секторът на луксозните стоки „започва да показва фрактури, особено видими в случая с Kering. Факторът в основата на тези развития е несигурното състояние на китайския потребител“, каза Флориан Иелпо, ръководител на звеното за макропроучвания на Lombard Odier Asset Management.

Европейските акции поддържаха силно рали през последните два месеца на фона на устойчивия световен растеж и очакванията за понижения на лихвите от централните банки. Те също така се представят по-добре и от широкия американски индекс S&P 500 през последните осем седмици. Когато фондовият пазар се позиционира в такива бичи крайности, винаги има притеснение, че изненади в посока по-строга парична политика от страна на Федералния резерв могат да отключат вълна от прибиране на печалби.

„Има малък шанс Фед да изтласка първото намаление на лихвите по-нататък в бъдещето, които може да предизвика още събиране на печалба на фондовия пазар“, коментира Йоахим Клемент, стратег на Liberum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още