IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се повишава поради опасения за по-слабо предлагане*

Роля при цената играят и признаците за икономически растеж в САЩ

09:29 | 04.04.24 г.
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg
Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък поради опасенията за по-слабо предлагане, докато основните производители поддържат договорката за съкратено производство. Водеща роля в поскъпването играят и признаците за по-силен икономически растеж в САЩ, най-големият потребител на "черно злато" в света, предава Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент за юни се повишиха с 0,29% до 89,61 долара за барел, а фючърсите на американския West Texas Intermediate (WTI) за май - с 27 на сто до 85,66 долара за барел.

По време на срещата на членовете от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), включително Русия, в сряда политиката за доставки на петрол остана непроменена. Някои държави бяха притиснати да спазват по-стриктно съкращенията на добива.

Организацията обяви, че някои членки ще компенсират свръхпредлагането през първото тримесечие. Освен това стана ясно, че Москва ще премине към ограничаване на производството, а не на износа.

Анализатори очакват цените на петрола да продължават да се покачват, след като на срещата бе препоръчано да не се променя политиката за добив на ОПЕК+.

Също в сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл беше предпазлив относно бъдещите намаления на лихвените проценти поради последните данни, показващи по-висок от очакваното ръст на работните места, както и инфлацията.

Повишаването на цените на "черното злато" следва и украинските атаки срещу руски рафинерии, които прекъснаха доставките на гориво. Определящ фактор са и опасенията, че конфликтът между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа може да включи и Иран, което вероятно ще усложни доставките в ключовия регион на Близкия изток.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още