IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ запазват съкращенията поне до края на юни, рискувайки цена от 100 долара за барел

Това означава, че доставките ще продължат да бъдат с 2 млн. барела на ден по-малко спрямо края на 2023 година

17:15 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК+ реши да запази ограниченията на добива и доставките на петрол на пазара поне до края на юни, става ясно след края на министерската онлайн среща на организацията. На нея беше направен преглед на пазара, става ясно от съобщение на сайта на организацията.

Това означава, че доставките ще продължат да бъдат с 2 млн. барела на ден по-малко спрямо края на 2023 година, посочва Bloomberg. Според Международната агенция за енергетика (МАЕ) целта на износителките на петрол е да се поддържа лек дефицит на пазара, който да задържи висока цената на петрола.

Междувременно на петролните пазари двата водещи сорта поскъпват и достигат най-високата си цена от началото на годината. Европейският сорт Брент вече приближава цена от 90 долара за барел, а според прогнозата на JP Morgan дефицит може да изпрати цената до 100 долара за барел.

Високата цена на петрола може да се отрази негативно върху световната икономика, а впоследствие и на потреблението на суровината. Увеличаването на разходите за енергоносители може отново да подхрани инфлацията, с която водещите икономики се борят от месеци, и затрудни решенията на централните банкери относно лихвите. Лидерите на страните от ОПЕК+ обаче се нуждаят от увеличаване на приходите.

Доскоро съкращаването на добивите в ОПЕК+ беше компенсирано от доставките на държавите извън организацията - основно САЩ и Бразилия, и така имаше по-ограничено отражение върху цената. На търговията обаче оказва влияние и растящото напрежение и в Близкия изток след ударите на Израел по консулската служба на Иран в Сирия.

Не е много ясна позицията на Русия, коментира още Bloomberg. Москва ограничава доставките на дизел, вероятно в резултат и на ударите с дронове по рафинериите, но в същото време увеличава износа на петрол.

В изявлението на ОПЕК+ се казва, че следят ситуацията на пазара и са готови да предприемат допълнителни мерки по всяко време. Следващата редовна министерска среща е планирана за 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още