IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажба на руски петрол достигнаха петмесечен връх

В последната седмица на март Русия продава рекордни за годината количества петрол

18:35 | 02.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последната седмица на март износът на руския петрол достигна най-високото си ниво за 2024 година, а приходите от продажбите са на петмесечен пик, сочат данни на Bloomberg, базирани на движението на танкери, натоварени с руски петрол от пристанищата. Агенцията съпоставя своята информация с данни от алтернативни източници, включително и от анализаторската Kpler и енергийния търговец Vortexa.

Вероятно причината за този ръст са ударите по рафинериите в страната - те намалиха с около 15% капацитета за преработка на петрол, а всички анализатори бяха категорични, че излишният петрол ще излезе на пазара. Опасенията, че Москва ще свие добива обаче влияеше известно време на пазарите и повиши цената на петрола.

Според данните за четирите седмици, приключили на 31 март, Русия е изнасяла 3,74 млн. барела на ден. Това е най-високото ниво от ноември насам и доставките са със 150 хил. барела над средните нива през май-юни, отбелязва още Bloomberg.  Това означава, че Москва надхвърля целите, произтичащи от ангажиментите към ОПЕК+, със 185 хил. барела на ден.

Основните пазари на Русия остават Китай и Индия. За тях са насомени към 3,04 млн. барела на ден. Това е най-високото ниво от юли насам. Към Китай са насочени 1,41 млн. барела на ден, а допълнително страната получава и към 800 хил. барела дневно през тръбопроводи.

Китайски рафинерии започнаха да купуват и сорта "Сокол", които бяха предвидени за Индия. Ню Делхи първоначално отказа да купува този петрол заради високата цена, а след това и заради опасността от налагане на вторични санкции. Индия е купувала по 1,09 млн. барела на ден от руския петрол през последния месец.

Турция е единствената близка дестинация за танкерите, натоварени с руски петрол. Страната е купувала 375 хил. барела на ден в четирите седмици до 31 март.

В седмицата 25-31 март Русия е получила 1,9 млрд. долара приходи от продажбата на петрол. Това е най-високото ниво за последните пет месеца. Седмица по-рано приходите бяха в размер на 1,74 млрд. долара, припомня Bloomberg. Засега средствата са под 2,17 млрд. долара, постигнати през юни 2022 година, както и надхвърлят много дъното от 930 млн. долара през декември 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 месец
Наказахме! Пачките го бият до убиване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
cyclop
преди 1 месец
АБЕ НАКАЗАХМЕ ЛИ ПУТИН УЕЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още