IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове поразиха центъра на петролната индустрия в Татарстан

Целите са на почти 1500 км от границата с Украйна

12:39 | 02.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дронове поразиха петролната рафинерия ТАНЕКО в град Нижнекамск в Татарстан. Това е първата атака с дронове срещу републиката в състава на Руската федерация, пише ТАСС. Официално властите съобщават, че дроновете са унищожени и няма щети по инфраструктурата.

Видеа в социалните мрежи обаче показват пожар в технологичната част на рафинерията, която се намира на почти 1500 км от границата с Украйна, изчислява Bloomberg. Не е ясно дали работата на съоръжението е преустановена.

От началото на март рафинерии и петролни бази в Русия са атакувани с дронове, за което Москва обвинява Украйна. Тези удари намалиха с почти 15% капацитета за преработка на петрол на Русия, а по данни на Bloomberg износът на дизел през април ще бъде ограничен с повече от 20%.

В интервю за The Washington Post украинският президент Володимир Зеленски призна, че реакцията на САЩ за ударите "не е позитивна", но и допълни, че при операциите се използват единствено дронове, разработени от Украйна, и съюзниците не могат да ги спрат. 

Засега Русия не планира забрана за износа на дизел, коментира през миналата седмица вицепремиерът Александър Новак. През март Москва спря износа на бензин, а преди дни стана ясно, че търси доставки от близкия си съратник Беларус.

Руските канали в Telegram съобщават за още една цел в Татарстан - студентско общежитие в икономическата зона "Алабуга" на град Елабуга. Според РБК-Украйна там е бил разположен център за сглобяване на ирански бойни дронове. По данни на ТАСС при удара леко пострадали са седем души.

Могат ли украинските дронове да поразяват цели дълбоко на руска територия?

Украйна използва дронове с изкуствен интелект и машинно зрение, което ги прави независими от връзката със сателити, пише в материал за украинските военни постижения CNN. Според публикацията именно такива дронове са използвани в последните удари по руските рафинерии.

Именно по този начин безпилотните самолети са успели да поразят успешно съоръженията в Рязан - съвсем близо до столицата Москва, преодолявайки системи за радиоелектронна борба. Според публикации на украински партизански движения има заповед от Кремъл всички петролни компании да закупят и монтират средства за радиоелектронна борба като начин за защита. Но новите украински дронове вече могат да ги избегнат, твърдят от украинската съпротива.

Петролната индустрия е основен източник на доходи за Москва, въпреки че Запада наложи санкции, сред които и таван върху цената на руския петрол. Те обаче се оказаха неефективни за разлика от атаките с дронове, допълва още CNN.

В интервю за Die Welt украинският министър, отговарящ за цифровата трансформация, Михайло Федоров, коментира, че през последните месеци производството на дронове в страната расте десетократно. Той отказа да коментира ударите по руската енергийна инфраструктура, но потвърди, че украински дронове вече летят на разстояние между 700 км и 1000 км. "Имаме и модели, които могат да прелетят над 1000 км", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: Tikva007 :) :) :) 6 точки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka: Били са на сервиз - да им заредят батериите и да им напълнят торбичките с измишльотини. Комшийката ми Д-р Ана Попова ми каза, че ги е прибрала на 40-дневен тийм-билдинг с още двама-трима на Екзарх Йосиф 59. Всеки момент щи се разподскача и твоя адаш с късите к-та и разни Тоя-Оня. Те са контингент и вървят в комплект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 3 седмици
и специално за голямото дъ с меките китки , дето целодневни мучи с/у ЕС и България ... как се ликвидират рассийските "железни юмруци" ... приятно зяпане ... https://***.youtube.com/watch?v=zxlQHAV1FxU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още