IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отбелязва втори пореден седмичен ръст*

Притесненията за доставките в глобален план остават

09:39 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Yander Zamora/Bloomberg
Снимка: Yander Zamora/Bloomberg

Цените на петрола продължиха да се покачват в петък и се насочиха към втори пореден седмичен ръст, подкрепени от геополитическото напрежение в Европа и Близкия изток, опасенията за затягането на доставките и оптимизма относно растежа на глобалното търсене на горива с подобряването на водещите икономики в света, предаде Ройтерс.

Цената на сорта Брент се покачи с 40 цента, или 0,4%, до 91,05 щатски долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate се търгуваше на 86,82 долара за барел, което е увеличение с 23 цента, или 0,3 на сто.

И двата показателя в четвъртък достигнаха най-високите си стойности от октомври.

„Цените на петрола изглеждат готови за по-нататъшно покачване в краткосрочен план, докато по-положителният икономически фон се присъединява към продължаващото ограничено предлагане и нарастващите геополитически рискове“, коментираха анализаторите на банка ANZ Даниел Хайнс и Сони Кумари. Финансовата институция повиши своята тримесечна целева цена за сорта Брент до 95 щатски долара за барел.

По-рано третият по големина производител от ОПЕК Иран обеща да отговори на Израел за атака, която отне живота на високопоставен ирански военни. Израел не е поел отговорност за нападението срещу комплекса на иранското посолство в Сирия в понеделник.

Продължаващите украински атаки с дронове срещу рафинерии в Русия може да са нарушили повече от 15% от руския капацитет, заяви представител на НАТО в четвъртък, което е засегнало производството на гориво в страната.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, известни като ОПЕК+, тази седмица запазиха политиката си за доставка на петрол непроменена и притиснаха някои страни да се съобразят с изискването за намаляване на добива.

„По-нататъшните ограничения върху спазването на квотите трябва да доведат до спад на производството през второто тримесечие на годината“, смятат анализаторите на ANZ.

Предлагането на т. нар. тежък петрол с по-високо съдържание на сяра също се затегна в световен мащаб, след като Мексико и Обединените арабски емирства намалиха износа му.

Това идва на фона на значителен световен ръст на търсенето на петрол от 1,4 милиона барела на ден през първото тримесечие, отбелязват експертите на JP Morgan.

Междувременно инвеститорите очакват доклад за заетостта в САЩ за март по-късно в петък като допълнителни улики за здравето на икономиката на САЩ и посоката на нейната парична политика.

Данните са актуални към 8.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още