IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Пазарите сега се движат от икономическите новини

Облигациите са добър механизъм за бягство от нулевите лихви, каза Драгомир Великов от "Компас Инвест"

22:58 | 18.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Златото е добър актив, който може да се използва за диверсификация на портфейла и често инвеститорите се обръщат към ценния метал като актив убежище. Златото показва добро представяне при геополитическа нестабилност, но не е актив, който носи дивидент. Това коментира Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на "Компас Инвест", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът посочи, че облигациите са добър механизъм за бягство от нулевите лихви. За всеки инвеститор има подходящ инструмент в момента, каза той.

Великов отбеляза, че след ескалацията на конфликта между Иран и Израел не е имало "бягство" към облигационните пазари, които често отразяват интерес при инвеститорско отдръпване от акциите. Облигациите отбелязаха спадове в цените, но според него това се дължи на икономическите фактори, а не на геополитическите.

Няма скок и при петрола и най-вероятно пазарите са отчели предварително геополитическите рискове в цените, допълни инвестиционният мениджър. 

"В деня на атаката не се видя колебливост на пазарите на акции и облигации, но сега изглежда инвеститорите са умерено спокойни. Пазарите сега се движат от икономическите новини, като те са в етап на корекция след фантастичните месеци на рали, което се видя в края на 2023 г. и началото на тази. Тепърва може да очакваме по-сериозна корекция, като не е изключено да видим подобна при S&P 500 от между 5% и 10% в следващите няколко месеца", каза анализаторът.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още