IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq отбелязаха най-добрата си седмица от ноември 2023 г.

Технологичните акции оказаха най-голяма подкрепа на американския фондов пазар

23:41 | 26.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха с повишения сесията в петък, подкрепени най-вече от големите технологични  компании след обявените стабилни тримесечни резултати от Alphabet и Microsoft.

В края на сесията индексът на „сините чипове“ Dow Jones добави 0,4% до 38 239,66 пункта. За седмицата бенчмаркът добавя 0,7%.

По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 1,02% до 5099,96 пункта, което е най-добрата седмица за индекса от ноември 2023 г. насам. За седмицата бенчмаркът добавя 2,7%, с което прекъсва серията от три поредни седмици на загуби, изчислява CNBC.

Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 2,03% до 15 927,9 пункта, като също отбелязва най-добрата ни седмица от ноември 2023 г., както и най-силният дневен ръст от февруари т.г. За седмицата индексът добавя 4,2%, като това е първата седмица на растеж след четири поредни седмици на спадове.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с над 10% заради по-добрите от очакваното печалби за първото тримесечие, като компанията записа най-силната си борсова сесия от юли 2015 г. Цената на книжата достигна рекорд, а пазарната капитализация на компанията майка на Google надвиши 2 трлн. долара, отбелязва Ройтерс. Дружеството също така реши да изплати първия си дивидент и обяви обратно изкупуване на стойност 70 млрд. долара.

Microsoft добави близо 2% към пазарната си оценка, след като публикува силни резултати за третото фискално тримесечие и показа ускоряване на растежа на облака.

Напрегнатият сезон на отчетите продължава и следващата седмица, когато финансовите си резултати обявяват технологичните гиганти Apple и Amazon. В сряда трябва да стане ясно и лихвеното решение на Федералния резерв на САЩ.

„Данните за финансовите резултати на Microsoft и Google разсеяха много от опасенията относно факта, че разходите за центрове за данни и изкуствен интелект ще намалят маржовете“, коментира пред Ройтерс Том Плъмб, президент и водещ портфолио мениджър в Plumb Funds в Мадисън, Уисконсин. „Както Google, така и Microsoft посочват, че очакват техните маржове да се увеличат. Това разсея много от страховете“, добавя той.

Акциите на Snap скочиха, след като компанията надмина прогнозите за първото тримесечие за приходи и ръст на потребителите. Акциите на Pinterest също отчетоха ръст в сесията.

Exxon Mobil обаче загуби позиции, след като най-голямата петролна компания в Америка не оправда очакванията на анализаторите. Печалбата на дружеството за първото тримесечие спада с 28% спрямо първото тримесечие на предходната година.

Акциите на Intel също поевтиняха в сесията, след като прогнозата на производителя на чипове за приходите и печалбата през второто тримесечие не оправда очакванията на пазарите. Intel е изправена пред слабо търсене на своите традиционни центрове за данни и компютърни чипове.

Инвеститорите оценяват и въздействието на данните за инфлацията в САЩ. Статистиката на Министерството на търговията показва, че месечната инфлация се е повишила умерено през март на годишна база, като същевременно е в съответствие с прогнозите на месечна база.

Заради данните за инфлацията инвеститорите изместват прогнозите си за пониженията на лихвените проценти от Федералния резерв. Сега преобладават очакванията процесът по намаляване на лихвите да започне през септември, непосредствено преди президентските избори в страната, които ще се проведат пред ноември.

Доходността по референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ падна след публикуването на данните до 4,6692%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
manem26763
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още