IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво изстреля Dow до над 40 хил. пункта и защо ралито може да продължи?

За пазарните експерти преминаването на този праг може да не е чак толкова важно

10:09 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Преминаването на прагове като бариерата от 40 хил. пункта от Dow Jones Industrial Average са повод за хубави заглавия, но за пазарните експерти не този ход не значи чак толкова много, пише CNBC.

Това, което наистина има значение, е какво стои в основата на пазара, а именно дали компаниите виждат устойчиви печалби, как е позиционирана паричната и фискалната политика и какво се очаква по отношение на здравето на икономиката и по-специално на пазара на труда.

За радост на пазара повечето от тези променливи изглеждат доста положителни тези дни и до голяма степен стоят зад последното забележително движение на индекса на сините чипове.

40 хил. „е голямо постижение, но в крайна сметка няма голяма разлика между 39 999 и  40 000“, коментира Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group. „Все пак е чудесно напомняне за това докъде сме стигнали. Помислете колко хора говореха за рецесия и мечи пазар през цялата минала година. Сега отново се връщаме към нови върхове“.

Пазарът наистина се препъна през 2022 г., а след това започна 2023 г. с убеждението на почти всички на Wall Street, че задаващата се рецесия ще окаже допълнителен натиск върху акциите.

Този сценарий така и не се изпълни, въпреки колебливите корпоративни отчети и другите предизвикателства. В същото време фискалната помощ от Конгреса помогна за компенсиране на по-високите лихвени проценти, докато бумът в технологичния сектор, породен от изкуствения интелект, донесе попътен вятър на пазара.

Тези фактори надделяха над притеснението за това накъде се е насочил Федералният резерв по отношение на паричната политика, на фона на инфлацията, която се оказа изненадващо упорита.

Умора от притесненията

„Инвеститорите просто се умориха да се страхуват от всички тези песимистични неща, които се чуваха през 2022 и 2023 г.“, коментира пазарният ветеран Ед Ярдени, ръководител на Yardeni Research. „Пазарът започна да отхвърля сценария на „бурните 20-те години“, воден от продуктивност и изкуствен интелект“.

Dow, макар и с незначителен ръст в петък, достигна 6% ръст за 2024 г., а за последната година е нараснал с повече от 19%.

Въпреки това той се представи значително по-слабо от другите ключови индекси. S&P 500 записа 11% ръст през 2024 г. и 27% през последната година, докато Nasdaq Composite се повиши съответно с 11% и 33% през двата периода.

Това сравнение отнема част от блясъка на постижението на Dow, което той се бореше да задържи, след като за първи път достигна границата от 40 хил. пункта.

Но Dow всъщност има нещо повече от противници.

Критиките са основно, че той обхваща само малка част от това, което наистина се случва на пазара и има тенденцията да въвежда нови акции, едва след като достигнат своя връх. С поскъпването на книжата на Великолепната седморка, средната стойност на Dow е дори по-назад от тази на другите индекси.

„Хората не се фокусират върху Dow толкова много, със сигурност не и по-младите инвеститори“, твърди Лиз Ан Сондърс, главен пазарен стратег в Charles Schwab. „Не знам дали изобщо си мислят за Dow. За по-младите инвеститори Nasdaq е това, за което мислят. Но при равни други условия, кръглите числа укрепват настроенията“.

Оптимизъм за бъдещето

Сондерс обаче смята, че факторите, които са тласнали пазара нагоре, си заслужава да бъдат разгледани, като цитира проучвания на настроенията като това на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, което показва, че повече от една трета от респондентите са с „неутрално“ мислене за акции с отслабваща бича прогноза, но все още са до голяма степен положителни.

„Пазарните участници имат тенденцията да екстраполират в светлината на тези големи изменения на финансовите резултати на годишна база. Ето защо може да има известен риск, свързан с това, че летвата е поставена доста високо“, коментира Сондърс. „Но точно сега икономическият фон, комбинацията от продължаващо забавяне на инфлацията и все още приличен, но не горещ икономически растеж, съставят една доста добра рецепта“.

Негативните настроения всъщност могат да бъдат благоприятни за пазарите, особено ако водят до условия за свръхпродаденост.

Спадът през април, когато Dow отстъпи с 5%, тъй като пазарите се опасяваха от действията на Фед, помогна за проправянето на пътя за най-скорошното рали, след като инвеститорите започнаха да се чувстват по-комфортно с политиката на централната банка за по-високи лихви за по-дълго, както и на фона на стабилните икономически основи и данните от сезона на отчетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още