IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо доходността по облигациите на САЩ може да достигне двуцифрени стойности през 2025 г.?

Ако Фед намали лихвите по-силно от очакваното, за да стабилизира икономиката, облигациите, емитирани с по-висока доходност, ще станат по-оскъдни и по-ценни

12:28 | 25.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лошата новина за икономиката на САЩ през следващите от 6 до 12 месеца може да бъде наистина добра новина за възвръщаемостта на пазара на облигации.

Това е така, защото в резултат на агресивното повишаване на лихвите на Федералния резерв облигациите, емитирани при текуща доходност, ще станат по-ценни, ако централната банка намали лихвите през следващата година по-дълбоко от очакваното, пише MarketWatch.

„Едно от двете намаления на лихвите през тази година вероятно ще е в съответствие с нашите очаквания“, коментира Нийл Съдърланд, портфолио мениджър на Hartford Schroders Core Fixed Income Fund. Фондът през март имаше 4,85% 12-месечна доходност, според Morningstar.

Лихвените проценти за следващата година ще са голямата изненада, особено ако икономическият растеж се забави, коментира Съдърланд. „Фючърсите на фондовете на Федералния резерв могат да паднат под 4%“, допълва той.

Трейдърите тази седмица само около 19% шанс Фед да понижи лихвите до диапазона от 3,75% до 4% до края на септември 2025 г., според CME FedWatch Tool.

Преди почти година основната лихва на Фед достигна диапазон от 5,25% до 5,5% и оттогава се задържа на това ниво с цел да притисне инфлацията до целта на централната банка от 2%.

Рязкото повишение след повече от десетилетие на свръхниски лихви се отрази на инвеститорите в облигации. По-високите лихвени проценти не само оскъпяват заемите, но могат да намалят стойността на по-старите облигации с по-нисък купон, тъй като инвеститорите обикновено предпочитат нови облигации, които предлагат по-голяма възвръщаемост.

Според Съдърланд инвеститорите могат да получат номинална доходност по облигации близо до 15-годишен връх и не е нужно да поемат голям риск, за да получат 5,5%-6%. За тази цел неговият екип добавя по-висококачествени секюритизирани продукти, включително първокласни ценни книжа, обезпечени с активи – заеми за автомобили или ипотеки.

Засега екипът му смята, че кредитополучателите, които притежават домове и други активи, са в „доста добра форма“, въпреки влиянието на инфлацията и по-високите лихви.

„След шест до 12 месеца определено ще видим по-слаб срещу по-силен потребител“, казва Съдърланд.

Ако това се случи, Фед може да намали лихвите по-драматично от очакваното, за да помогне за стабилизирането на икономиката. При такъв сценарий Съдърланд вижда потенциал референтната доходност по 10-годишните държавни облигации да спадне с около 1% от сегашния си диапазон от около 4,4%. Така съществуващите облигации, емитирани с по-висока доходност, ще станат по-оскъдни и по-ценни.

Облигациите, които в момента носят приблизително 5% до 6%, потенциално биха могли да донесат до 12%-13% възвръщаемост, казва той.

Според него Федералният резерв е свършил с повишаването на лихвите. Той признава, че инфлацията е устойчива, но посоката на движение оттук насетне ще е надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още