IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото предлагане на държавни облигации за годината ще тества пазарите през юни

Предлагането има потенциала да засили натиска върху доходността, която се движи обратно на цените, и да изплаши инвеститорите

20:45 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През юни глобалните пазари ще посрещнат най-голямото нетно емитиране на държавни облигации от началото на годината точно когато икономическите данни поставят под съмнение пониженията на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Нетното предлагане на държавни облигации на САЩ, страните от еврозоната и Великобритания вероятно ще нарасне до 340 млрд. долара, според данни на BNP Paribas, на фона на спад на обратното изкупуване и намалението на портфейлите на централните банки, допълва агенцията.

Въпреки че анализаторите очакват пазарите да поемат предлагането, то има потенциала да увеличи натиска върху доходността, която се движи обратно на цените, и да изплаши инвеститорите, които се надяваха, че намаленията на лихвите ще стимулират подем на пазара на облигации тази година.

Двата слаби аукциона на американски държавни облигации във вторник може да са били ранен знак, че пазарът трудно ще се развива оптимистично.

„Има голямо предлагане, което трябва да бъде усвоено“, коментира Камий дьо Курсел, ръководител на стратегията за лихвите в Европа в BNP Paribas. Тя изразява предпазливост при закупуването на дългосрочни облигации през юни въпреки очакването, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвите.

Правителствата на развитите държави все още заемат големи суми, за да подкрепят икономиките си и да се възстановят от кризата, предизвикана от войната в Украйна. Изборите в САЩ и Великобритания също увеличават натиска за вземане на още дългове с цел финансиране на разходи.

Междувременно централните банки намаляват притежаваните от тях облигации. Федералният резерв позволява падеж на държавни и обезпечени с ипотеки облигации за 95 млрд. долара всеки месец, макар и да се очаква забавяне на този процес през юни.

Английската централна банка пък активно продава дълг обратно на пазара.

Поне доскоро инвеститорите нямаха търпение да абсорбират облигациите на пазара. Великобритания например получи рекордно търсене за обвързани с инфлацията 30-годишни облигации през март.

Страните от еврозоната също се възползваха от апетита на инвеститорите и пласираха около 53% от планирания дълг за годината досега, според BNP Paribas. За сравнение, през миналата година по същото време държавите от валутния съюз бяха продали 45% от планирания дълг за годината.

Много инвеститори са привлечени от по-високата доходност по облигациите след годините на свръхниски лихви, както и от вероятността за покачване на цените.

Повишеното нетно предлагане през юни се дължи главно на спада в облигациите с падеж, така че инвеститорите, без връщане на главници, имат по-малко пари за реинвестиране на първичния пазар. „Това (несъответствие) никога не е било особен проблем“, според Майкъл Вайднер, съръководител на отдела за глобален фиксиран доход в Lazard Asset Management.

Той смята, че пазарът и особено банките ще поемат значителна част от брутното предлагане.

Притесненията на инвеститорите относно държавните заеми обикновено се фокусират върху по-дългосрочното нарастване на нивата на дълга по света, особено в САЩ, като държавните облигации на страната се считат за един от най-сигурните активи в света. Бюджетната служба на Конгреса заяви в доклад, публикуван през март, че се очаква държавният дълг на САЩ да нарасне до 166% от БВП през 2054 г. от 99% тази година.

„В един момент, ако продължим да виждаме нарастващи дефицити по света на това ниво, тогава инвеститорите ще започнат да изискват по-висока рискова премия за отпускане на заеми, особено за книжата с по-дълги падежи“, коментира Майкъл Гъсей, глобален ръководител на отдела за инструменти с фиксирана доходност в Principal Asset Management.

Според него в близко бъдеще инвеститорите ще се позиционират някъде между необходимостта централните банки да продължават да бъдат купувач от последна инстанция до известна степен и същевременно да облекчават паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още