IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за ученическо образование, жестов език и биоразградима посуда са победители във „Вселена от възможности“

Пощенска банка ще финансира атрактивни идеи и проекти с фокус върху социалното предприемачество в полза на обществото

17:52 | 26.09.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Проекти за ученическо образование, жестов език и биоразградима посуда са победители „Вселена от възможности“ в социално отговорната инициатива „Вселена от възможности“ на Пощенска банка.

Шест месеца след получаването на наградата от 10 хил. лева трябва да се реализират трите проекта-финалисти, събрали най-много точки в инициативата. Тази година в програмата бяха регистрирани 105 проекта в трите основни категории – „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“, като до финалния етап на инициативата, която се провежда за втора поредна година, достигнаха 30-те с най-голяма публична подкрепа.

„Видяхме много атрактивни идеи и проекти с фокус върху социалното предприемачество в полза на обществото, които заслужават да бъдат подкрепени. Надяваме се с тази инициатива да привлечем нови идеи с визия за устойчивите действия, за постигане на една по-добра бизнес среда, като дадем равен шанс на различни проекти“, коментира преди награждаването на победителите Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Според него „Вселена от възможности“ надгражда инициативи на Пощенска банка в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризира иновациите и ускорената дигитализация.

С проекта „Светът в кутия“ на Златка Георгиева учениците от 1-ви до 4-ти клас ще станат по-образовани, ще научат много за различните държави, като експериментират. „При реализацията на проекта, спечелил първа награда в област „Образование“, ще се запълнят дефицити в грамотността на учениците, увери Георгиева и обясни, че от миналата година 35 училища са започнали работа по програмата, а тази година интересът е в повече от 150 училища. За реализирането на проекта се разчита на бюджета на училищата и на програми от Министерството на образованието и науката.

Проектът на управителя на Образователен център за развитие на слуха и говора “Яника” Таня Димитрова спечели в област „Дигитални иновации“. Тя се надява, че с финансовата подкрепа на Пощенска банка ще се получи „страхотен продукт“. По думите ѝ идеята за създаването му е на съученици на деца с увреден слух, които искат да общуват с тях. По проекта "100 жеста с добавена реалност" ще бъдат нарисувани и отпечатани сто думи на жестов език, които децата често употребяват в ежедневието. На картите ще има QR код, който ще води до приложение за телефон. С приложението думите ще се превръщат в анимация, и децата ще виждат как се прави жестът.

Проектът на Денимир Димитров от Zero Wave спечели в област „Зелени проекти“. Един от основателите на компанията, производител на биоразградими прибори, чаши и чинии, обясни, че финансирането ще помогне да се стигне до изработването на машина за масово производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал. Димитров посочи, че на пазара вече могат да бъдат открити крекери, направени от отпадъчен материал – малц, който се изхвърля след производството на бира.

Миналогодишният победител в инициативата на Пощенска банка „Вселена от възможности“ Апостол Спасов съобщи, че до средата на октомври в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще бъде открит първият в София планетариум. Проектът, наречен от създателите си „Андромеда“, е за малка зала, която може да приеме само 15 гости, но е конструиран в най-добрите и модерни технологични решения и много убедително ще „пренася“ гостите си към звездите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още