IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse се сблъсква с нов проблем: напускането на топ мениджъри 

Закъсалата банка иска да преодолее кризата си с помощта на богати клиенти в Азия. Но в управленския екип има размирици 

08:14 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на централата на банката в Цюрих. Снимка: ose Cendon/Bloomberg News
Сградата на централата на банката в Цюрих. Снимка: ose Cendon/Bloomberg News

Изпадналата в затруднения голяма швейцарска банка Credit Suisse се затруднява да се справи с нарастващи проблеми с персонала си на един от най-важните си пазари за растеж. В бизнеса си с богати клиенти в Азия банката вече трябваше да приеме редица напускания на високопоставени служители. 

В сряда тя обяви най-голямата си досегашна загуба: Заместник-ръководителят на отдела за управление на благосъстоянието в Азия Йън Джин Ий напуска групата, съобщи банката в съобщение до служителите.

Мениджърът, който пое поста едва в началото на годината, планира да търси професионални възможности извън Credit Suisse, съобщиха от компанията. Неотдавна тя оглави и фондацията SymAsia на банката, която обединява благотворителни дейности, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Напускането на Йън заплашва да засили още повече несигурността сред персонала и клиентите. Tя работи за кредитната институция от Швейцария в продължение на почти две десетилетия, а за последно е била базирана във финансовия метрополис на Югоизточна Азия - Сингапур.

Но напусканията показват, че и там някои от служителите очевидно вече не виждат бъдеще за себе си в банката.

По данни на Bloomberg през последните седмици поне петима мениджъри и директори са напуснали частното банкиране на Credit Suisse в Хонконг, включително Люк Чиу, управляващ директор, отговарящ за китайския пазар.

В понеделник акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 12% до рекордно ниското ниво от 3,50 франка на фона на спекулациите за финансовото състояние на банката и увеличените премии за суапове за кредитно неизпълнение, но във вторник се възстановиха. В сряда вечерта акцията се котираше на ниво от 4,11 франка на швейцарската фондова борса - и така отново загуби повече от четири процента в сравнение с предходния ден. 

Клиентите очевидно теглят средства

Коментирайки напускането на служители в Азия, банката заяви успокоително: „Тук, в Азиатско-тихоокеанския регион, сме фокусирани върху това да гарантираме, че нашите клиенти получават съветите, от които се нуждаят, за да се справят с трудните времена на пазарите".

В отговор на медийни запитвания ръководителят на подразделението за управление на благосъстоянието в Азия Бенджамин Кавали, който в лицето на Йън губи своята заместничка, заяви: „Както каза главният изпълнителен директор на нашата група, ние сме в стабилна капиталова и ликвидна позиция“. 

12,2 млн. 

доларови милионери се очаква да живеят в Китай до 2026 г.

Но доверието сред бизнес партньорите очевидно намалява: някои от клиентите на банката, занимаващи се с управление на благосъстоянието, изразиха загриженост за бъдещето на групата, съобщи Ройтерс. Клиентите вече са изтеглили средствата си поради тази причина, поясни агенцията. Този тренд би могъл да постави допълнителни предизвикателства пред опита управлението на активите да се превърне в централен елемент на промяната.

 

Credit Suisse очаква през следващите години на континента да се появят повече милионери от всеки друг регион в света. Само в Китай броят на доларовите милионери се очаква да се увеличи почти двойно - от около 6,2 милиона доларови милионери до 12,2 милиона до 2026 г., показва публикуваният в края на септември „Доклад за глобалното богатство" на банката" (Global Wealth Report).

В Индия банката също очаква огромно увеличение на богатството. Там също се очаква броят на милионерите да се удвои от малко под 800 000 до около 1,6 милиона.

Кавали, който отговаря за Азия в Credit Suisse, наскоро изрази убеждението си, че неговата банка може да се възползва от тази тенденция. „2022 г. ще бъде преходна година за нас, в която ще положим основите за постигане на най-важните ни цели до 2024 г.", каза той в интервю, публикувано през август. Той заяви, че целта е постепенно да се увеличат ресурсите за управление на активи, за да се ускори растежът.

Сега той отхвърли спекулациите за оттегляне от бизнеса в Китай. „Въпреки всички слухове, че Credit Suisse се оттегля от Китай, страната е дългосрочна цел за нас", каза той пред Ройтерс.

През следващата година банката планира да започне да предлага услуги за управление на богатството в континентален Китай, каза той. Очаква се пълното придобиване на китайското съвместно предприятие за ценни книжа Credit Suisse Securities, което групата досега управляваше с китайски партньор, да приключи до началото на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още