fallback

Трима финансисти влизат в надзорния съвет на Фонда на фондовете

Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков са с опит в управлението на дългови и дялови финансови инструменти

18:21 | 16.11.22 г.

Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков са членовете на надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (известен като Фонд на фондовете - бел. ред.), съобщи Министерството на иновациите и растежа. Служебният министър Александър Пулев, в качеството си на принципал, ги назначи в надзорния съвет на дружеството, след като на 5 октомври Министерският съвет промени устава на Фонда с двустепенна форма на управление.

Назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и прозрачни политики  във Фонда на фондовете и спрямо добрите практики в индустрията, уверяват от МИР.

„В досегашната структура има концентрация на власт и правомощия в ръцете на управителния съвет, а чрез новата това ще се елиминира. Така се постига по-добър контрол върху вземането на решенията, повече прозрачност и пълна публичност на работата на Фонда, аргументира решението си министър Пулев. – Това е важно, защото Фондът управлява значителен ресурс на българския данъкоплатец и на европейските ни партньори.“

В рекордно кратък срок – от 16 август до 3 октомври – Европейската комисия одобри новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021 – 2027) в размер на 3 млрд. лв., част от които са за финансови инструменти. Към момента основният ресурс на Фонда е 1,2 млрд. лв., а за новия програмен период – до 2027 г., ресурсът на дружеството е с източник  програмите, управлявани от МИР.

Тримата членове на надзорния съвет се назначават до конкурс, съгласно Закона за публичните предприятия.

От МИР потвърждават, че членовете на надзора на Фонда на фондовете са уважавани професионалисти и водещи експерти в областта на управлението на дългови и дялови финансови инструменти.

Венцеслав Аврамов има над 17-годишен опит в одит, консултации по сделки и управление на частен капитал. Представител за България и региона на водещи международни инвестиционни фондове. От 2014 г. е член на управителни и надзорни съвети на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в дружество за управление на недвижими имоти. Завършил е икономика и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград.

Николай Генчев има дългогодишен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също така и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия регион. Николай Генчев освен инвеститор, е и ментор на млади предприемачи. Генчев е магистър по стопанско управление (MBA) от Софийския университет. Завършил е многобройни професионални обучения и курсове, включително в Харвардското бизнес училище. Убеден последовател на личностното развитие през целия живот.

Николай Марков има над 20-годишен управленски опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и икономически анализи, проектно финансиране, сделки, проверки (due diligence), регулаторно съответствие (compliance) и други проекти в световни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Работил е и по редица проекти за финансови институции, включително за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, глобални финтех компании. Член е на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители в България. Завършил е финансово и банково управление в Университет на Пирея – Гърция. Сертифициран финансов анализатор (CFA) и независим оценител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 16.11.22 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още