IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 млн. лева се насочват към стартъпи през финансови и дялови инструменти

100 млн. лв. са заделени за технологичен трансфер през новия програмен период, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

16:48 | 05.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на иновациите и растежа</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

 

Над 280 млн. лева от Фонд на фондовете и 150 млн. лева в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени за стартъпи, които ще достигнат до тях през финансови и дялови инструменти. Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на среща в София Тех Парк с представители на повече от 20 иновативни стартиращи компании от различни сектори.

По думите му през новия програмен период на Европейския съюз ще се стимулира още по-активно предприемачеството и стартиращите компании. Част от средствата ще бъдат дялови инвестиции в стартъпи, с които ще се подкрепи растежа им. Идеята е моделът на успешните български стартъпи да се мултиплицира, подкрепен от финансови инструменти.

Министърът съобщи, че в следващия програмен период ще се отделят средства и за стимулиране връзката между науката и бизнеса. "От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга – компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти", обясни Лорер и подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи активно с образователното министерство в тази посока и „поне 100 млн. лв. са заделени за технологичен трансфер“.

Даниел Лорер потвърди, че инструментите за дялово финансиране на Фонд на фондовете са традиционен източник на ресурс за развитие на иновациите в България. Дяловите и квазидяловите инструменти на Фонда обхващат целия цикъл от развитието на дадена компания.

Общата стойност на ресурса със срок на реализация до края на следващата година, който се предоставя през инструментите за дялови инвестиции, е 279 млн. лева публичен ресурс, а на 79 млн. лева възлиза привлеченото частно финансиране.
.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Компании виж още

Коментари

Финанси виж още