IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка представя структуриран депозит „Index ESG Leaders“

Новият продукт предлага на клиентите фиксирано лихвено плащане и възможност за допълнителна доходност, обвързана с представянето на пазарен индекс

16:43 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Пощенска банка
Снимка: Пощенска банка

Платено съобшение

Живеем в един дигитален и динамичен свят, в който непрекъснато получаваме изобилие от нови предложения – докато пътуваме, работим, четем любимата си книга или списание, наслаждавайки се на сутрешното си кафе, харесвайки новите снимки на приятелите ни в Instagram, дори и докато гледаме последния епизод на любимия си сериал. Рекламите са навсякъде около нас и често се поддаваме на импулсите да купуваме неща, от които реално нямаме нужда.

Все пак, в този огромен трафик от супероферти и изкушаващи предложения, винаги можем да намерим нещо за себе си, включително и ценни идеи как да управляваме парите си по-добре. А не бива да забравяме, че предизвикателства има – коронавирусът и икономическата среда в момента поставиха на изпитание личните спестявания на много от нас. Ето защо сега е особено важно да потърсим алтернативи, които ще ни помогнат не само да съхраним парите си, но и да открием начин те да ни носят доходност.

А когато говорим за финансови алтернативи, едно от предложенията на пазара, което привлича вниманието, е структурираният депозит. Предимството на този продукт е, че обединява сигурността на банковия депозит с възможността за получаване на доходност, обвързана с представянето на даден пазарен индекс, като същевременно осигурява запазване на нивото на вложения първоначален капитал.

За да отговори на потребителското търсене на възможности за инвестиции с по-висока доходност, Пощенска банка разработи още един иновативен депозитен продукт - структуриран депозит „Index ESG Leaders“ е последното попълнение в богатото портфолио от депозитни продукти на институцията с активна ESG политика, което осигурява основна фиксирана лихва за всяка година от срока му, в допълнение на възможността за получаване на допълнителна лихва в края на периода.

„Index ESG Leaders“* е структуриран депозит за 3 и 5 години, при който възвръщаемостта се състои от два компонента – основна фиксирана годишна лихва и възможност за допълнителна лихва, която на свой ред се базира върху представянето на борсов индекс на падежа на депозита.

Продуктът е с гарантирана главница на падеж и основна фиксирана годишна лихва в размер на 2,67% (за 3-годишния депозит) и съответно 4,00% (за 5-годишния депозит) върху предоставената на депозит сума, която се дължи на окончателния падеж на депозита, но се изплаща авансово ежегодно – през всяка година от срока на депозита, след изтичане на първия (набирателен) период и изтекла година на втория (дългосрочен) период, и може да бъде изтеглена по всяко време.

Възможната допълнителна лихва е обвързана с представянето на индекса STOXX® Europe ESG Leaders Select 30 Price EUR, който следи представянето на 30 европейски компании, водещи по отношение на екологични, социални и управленски критерии. Възможната допълнителна лихва по структурирания депозит “Index ESG Leaders“ се определя от представянето на индекса за периода между началната и крайната дата за определяне на стойността му.

При положително представяне на референтния индекс в края на периода на депозита допълнителната лихва, която може да бъде получена, е в размер на 50% от положителното процентно изменение на индекса. При отрицателно развитие на индекса клиентът не получава допълнителна лихва, но получава основната фиксирана лихва и запазва 100% от главницата по депозита си.

Продуктът предвижда възможност за предсрочно прекратяване, което може да стане без допълнителни разходи по време на първоначалния набирателен период, а при предсрочно прекратяване през втория период се дължи неустойка в размер на 6% от депозираната сума. В тази ситуация клиентът дължи възстановяване на основната фиксирана годишна лихва, като в случай че тя е изплатена авансово, сумата ще бъде удържана от главницата на депозита.

Минималната сума за откриване на депозита е 5000 евро, като няма ограничение за максимално вложената сума. Първият набирателен период стартира на 28.11.2022 г. и ще приключи на 12.01.2023 г. Вторият период на дългосрочно депозиране стартира на 13.01.2023 г. и завършва на 13.01.2026 г. за 3-годишния и 13.01.2028 г. за 5-годишния депозит.

Структурираният депозит е инструмент, гарантиран при условията и по реда на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) и е с потенциал за получаване на по-добра лихва на падежа на депозита, в сравнение със стандартните срочни депозити.

*Този материал не е препоръка  за вземане на инвестиционно  решение и не замества индивидуалната  консултация с Ваш независим  финансов консултант.

**Повече информация можете да  откриете в Основните информационни документи за различните периоди на депозита тук и тук, или на адрес www.postbank.bg.

Последна актуализация: 16:46 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още