fallback

Докога банките в България ще задържат повишението на лихвите?

Дълго време сме в предизборна ситуация, което създава риск от популистки решения, посочи Тодор Галев

17:19 | 11.01.23 г. 7

Банките в България се готвят за повишаване на основния лихвен процент, вече са направили своите прогнози. В момента има задържане на нивата, но напролет ще се случи. Това коментира Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в България се наблюдава изкуствено задържане на основния лихвен процент от БНБ спрямо това, което правят Европейската централна банка и другите държави в Европа, както и САЩ. Според Галев забавянето във вдигането на лихвите в България може да се обвърже със стремежа да се запази социалния мир преди изборите и да няма протести.

„Българските банки се готвят вече за вдигане на основния лихвен процент, направили са своите прогнози и те не са съвсем оптимистични. Очевидно е, че това ще се случи, въпросът е кога и с колко. Това със сигурност ще доведе до охлаждане на някои пазари и най-вече на пазара на недвижимите имоти и строителството”, посочи събеседникът.

„Вероятно още два месеца ще се забави вдигането на лихвите, но около април ще се повишат, което ще забави търсенето“, прогнозира Галев.

Коментирайки външните фактори, които ще окажат влияние върху развитието на българската икономика, Галев подчерта, че износът на България е ориентиран предимно към Европейския съюз и там при основните ни търговски партньори се очаква макар и слаб растеж. От тази гледна точка в България нещата изглеждат добре и най-вероятно съществуващата тенденция на нарастване на износа ще се запази, очаква анализаторът.

„Вече много дълго време сме в предизборна ситуация и съответно в ситуация на изключително популистки решения, които са краткосрочни и без да взимат предвид дългосрочните ефекти“, предупреди събеседникът.

Задава ли се стагфлация, ще се повишават ли заплатите през 2023 година? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 11.01.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още