IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога банките в България ще задържат повишението на лихвите?

Дълго време сме в предизборна ситуация, което създава риск от популистки решения, посочи Тодор Галев

17:19 | 11.01.23 г. 7

Банките в България се готвят за повишаване на основния лихвен процент, вече са направили своите прогнози. В момента има задържане на нивата, но напролет ще се случи. Това коментира Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в България се наблюдава изкуствено задържане на основния лихвен процент от БНБ спрямо това, което правят Европейската централна банка и другите държави в Европа, както и САЩ. Според Галев забавянето във вдигането на лихвите в България може да се обвърже със стремежа да се запази социалния мир преди изборите и да няма протести.

„Българските банки се готвят вече за вдигане на основния лихвен процент, направили са своите прогнози и те не са съвсем оптимистични. Очевидно е, че това ще се случи, въпросът е кога и с колко. Това със сигурност ще доведе до охлаждане на някои пазари и най-вече на пазара на недвижимите имоти и строителството”, посочи събеседникът.

„Вероятно още два месеца ще се забави вдигането на лихвите, но около април ще се повишат, което ще забави търсенето“, прогнозира Галев.

Коментирайки външните фактори, които ще окажат влияние върху развитието на българската икономика, Галев подчерта, че износът на България е ориентиран предимно към Европейския съюз и там при основните ни търговски партньори се очаква макар и слаб растеж. От тази гледна точка в България нещата изглеждат добре и най-вероятно съществуващата тенденция на нарастване на износа ще се запази, очаква анализаторът.

„Вече много дълго време сме в предизборна ситуация и съответно в ситуация на изключително популистки решения, които са краткосрочни и без да взимат предвид дългосрочните ефекти“, предупреди събеседникът.

Задава ли се стагфлация, ще се повишават ли заплатите през 2023 година? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: Hris0 Hrist0vНикой не засяга темата за Валутния борд ,говорим за престъпната политика на банките и това че в България няма механизми по които да има нормалност спрямо това което се случва като тренд в цял свят .Мисля че на всеки му е ясно че колкото и да бавят,да лъжат ,да чакат няма къде да ходят ,цената на парите вече от отрицателна стана положителна ,ерата на евтините кредити,на евтините пари ,на извратените отрицателни лихви по парите на хората приключи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 1 година
Някой може ли да му обясни на този младеж, че България е във валутен борд и поради тази причина основната лихва на БНБ няма отношение и не може да се използва като иснтрумент за влияние върху икономиката. Работата на БНБ и нейните функции не са като тези на ЕЦБ и ФЕД и другите централни банки. Повишението на основната лихва на БНБ (каквото имаше вече) влияе само върху наказателните лихви за просрочени кредити, които се определят като функция от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Една от най големите американски банки се отдръпва от ипотечния пазар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Eднa oт нaй-гoлeмитe aмepи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Какво става по света ? с днешна дата :"Дeнят зa paзплaтa в Швeция дoйдe - цeнитe нa жилищaтa пaдaт pяз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Не купувайте имоти и не теглете кредити при тази медиийна и всяаква манипулация ,след като е ясно че кредита ще поскъпва поне не се лъжете да купувате коли,жилища,каквото и да е преди цените им да са се сринали заради паричното затягане и изтегляне на ликвидност ,които са в ход в целия свят ,няма да подминат и България .Явно наистина банките имат цел:Да излъжем максимално хора,домакинства с уж изгодни кредити и после да им съдерем 10 кожи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Пак стигаме до фундамента в България -мафията политическа,банкова ,имотна ,както искате я наречете изкривява всичко нормално което се случва извън България ,като по този начин престъпно изкривява нагласите на обществото относно взимане на решения .Това се случи още преди половин година когато медиите ,всички медии нагло лъжеха че лихвите ще са стабилни ,маса хора изтеглиха кредити за какво ли не и след това обрата беше налице.Това е престъпна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още