IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Santander надмина прогнозите, подкрепена от високите лихви в Европа

За първи път от 2009 г. дейността в Испания формира най-голям дял от печалбата на кредитора – 22%, следвана от Бразилия с 12%

11:13 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на испанския кредитор Banco Santander SA надмина прогнозите, тъй като по-високите лихвени проценти в Европа тласнаха нагоре приходите, компенсирайки въздействието на провизиите в Полша и по-слабия бизнес в Бразилия, съобщава Bloomberg.

Базираната в Мадрид банка отчете нетна печалба от 2,67 млрд. евро за второто тримесечие, надхвърляйки оценката на анализатори за 2,58 млрд. евро. Компанията регистрира провизии в Полша, свързани с ипотеки, както и по-слаба кредитна дейност в Америка.

За първи път от 2009 г. насам дейността в Испания формира най-голям дял от печалбата на кредитора – 22%, следвана от Бразилия с 12%.

Santander разчита на фактори като по-високите лихви в Европа, ръста в броя на клиентите в Мексико и по-високите такси в Испания, за да постигне целта на председателя Ана Ботин за увеличаване на доходността и на плащанията към инвеститорите. Кредиторът също така се опитва да подобри качеството на активите си в САЩ и Бразилия.

Като част от своя стремеж към разширяване, Santander засилва инвестиционното банкиране в САЩ, където цели да стане голям играч. Тя планира да постигне това чрез основни брокерски услуги и финансови консултации в конкретни сектори като инфраструктура и енергиен преход, където има опит.

През последните месеци кредиторът привлече редица висши мениджъри от Credit Suisse и води преговори за наемане на десетки други, споделят източници, запознати с въпроса. В момента инвестиционното банкиране представлява около една трета от печалбата на групата.

У дома Santander и други банки бяха критикувани от правителството, че не са увеличили възнаграждението на клиентите за техните депозити, дори когато лихвените проценти се покачват. Кредиторите твърдят, че клиентите не изискват плащания, тъй като имат други по-добри възможности за възнаграждение, въпреки че някои по-малки кредитори стартират подобна дейност.

Според главния финансов директор на Santander Хосе Гарсия Кантера спестителите „имат различни възможности да използват спестяванията си“, когато са били попитани относно плащанията по депозити. „Испания има най-ниските разходи по заеми сред петте основни икономики в Европа, така че очевидно резултатът от това е, че милиони заемополучатели се радват на много ниски лихви по кредитите“, изтъква Кантера.

Бизнесът на звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране нарасна с 28% до 1,88 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още