IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Santander отчита силна печалба с попътен вятър от растящите лихви

Банката е подготвена за случай на влошаване на обслужването на своите кредити, изтъкват от ръководството

13:25 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на испанската банка Banco Santander SA надмина пазарните прогнози, тъй като увеличението на приходите от по-високите лихвени проценти на ключови пазари противодейства на ускорената инфлация и увеличените разходи за покриване на влошени кредити, съобщава Bloomberg.

Кредиторът отчета нетна печалба от 2,42 млрд. евро за третото тримесечие, надминавайки оценките на анализаторите за 2,2 млрд. евро. В същото време ръстът на нетния лихвен доход на банката достига 5,2%.

С кредитен портфейл от над 1 трлн. евро Santander се възползва от действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за охлаждане на инфлацията, както и от мерките, които предприемат Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) в тази насока.

В същото време кредиторът продължава да търси решение на проблема с нарастващите разходи, свързани с инфлацията и трудовите споразумения в неговите звена в Латинска Америка, докато по-високите разходи по заеми и отслабващите глобални икономически перспективи заплашват да доведат до ръст на необслужваните кредити.

„Очакваме макроикономическата среда да остане предизвикателна, тъй като пазарите в Европа и Северна Америка се адаптират към нива на инфлация, каквито не са наблюдавани от десетилетия“, изтъква председателят на банката Ана Ботин.

Цената на акциите на Santander се понижава с 2,4% в сутрешната борсова търговия в Мадрид. От началото на годината книжата на кредитора са поевтинели с около 9%.

Santander се придържа към целта си за рентабилност за 2022 г., както и по отношение на ръста на приходите и капиталовите цели, обявени през февруари, като същевременно изтъква, че сега очаква да се „доближи“ до показателя за ефективност, обявен по същото време.

Нетните провизии за загуби по заеми се повишават с 24% през третото тримесечие спрямо предходната година. Разходите по кредити, показател, който проследява съотношението на провизиите към очакваните загуби по заеми, се повишава до 0,86% от 0,83% през предходния тримесечен период.

Качество на активите

Печалбата на Santander от бизнеса в Испания се увеличава над два пъти спрямо същото време на 2021 г. до 452 млн. евро, подкрепена от по-ниските разходи за провизии и по-високия нетен доход от лихви.

Базовата печалба от Бразилия нараства с 14 на сто, тъй като по-големите приходи от кредитиране и търговия компенсират скока при разходите за провизии.

Печалбата на банката от САЩ спада, като Santander посочва, че „нормализира“ нивото на провизиите на този пазар.

В същото време кредиторът подчерта, че има малка вероятност за увеличаване на просрочените плащания по кредити.

„Все още не виждаме натиск върху качеството на активите на нито един от пазарите, на които оперираме“, споделя главният финансов директор на Santander Хосе Гарсия Кантера в интервю за Bloomberg. „Това ще зависи до голяма степен от типа забавяне, с което ще се сблъскаме през следващите няколко тримесечия, но банката е по-добре подготвена от всякога да се изправи с всяко влошаване на качеството на активите, с което може да се сблъскаме“, добавя той.

Santander е сред кредиторите, изправени пред нарастващ политически натиск, тъй като по-високите лихвени проценти тласкат нагоре приходите им. Испанското правителство иска да наложи неочакван данък върху банките като част от стремежа си да набере средства, за да компенсира домакинствата заради задълбочаващата се криза с разходите за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още