IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех секторът у нас започва да разчита на собствено генерирани печалби

България е сред регионалните лидери в сектора в Югоизточна Европа, твърди изпълнителният директор на iuvo Благовест Караджов

22:26 | 09.08.23 г. 2

Към момента финтех секторът се нормализира след бурното си развитие през предходните години. Ако преди пандемията наблюдавахме бурен растеж и постоянно създаване на нови стартъпи, предлагащи все по-нови решения, през миналата година вече наблюдавахме нормализиране. Това каза изпълнителният директор на iuvo Благовест Караджов в предаването ''В развитие'' по Bloomberg TV Bulgaria.

В последните месеци забелязваме намаляване на инвестициите във финтех сектора, което не означава, че ги няма, просто са по-малко в сравнение с предните години, посочи гостът.

''Секторът започва да разчита на собствено генерирани печалби. За пример - инвестициите за 2023 г. в глобален мащаб са около с 10 млрд. долара по-малко от 2022 г.. Мисля, че е нормално на фона на случващото се в света, но въпреки това тази сума не е малка и предстои да видим много нови неща, които ще излязат на пазара като нови услуги'', сподели още той.

Според Караджов финтех средата в България е добре развита. "Нашите компании в сектора наброяват над 150, а служителите - над 12 хил. Бих казал, че може би сме едни от лидерите на регионално ниво в Югоизточна Европа'', посочи събеседникът.

Той уточни, че iuvо се стреми да предоставя качествени решения и услугите им се ползват от клиенти в цяла Европа. Освен България, основните ѝ пазари са Германия, Нидерландия, Белгия, Испания и Франция. Компанията работи с небанкови финансови институции от цяла Европа и през миналата година е сключила пет нови партньорски договора с подобни институции. Целта на фирмата е осигуряване на по-голяма възможност за избор и диверсификация така, че клиентите да могат да инвестират средствата си по най-добрия начин, стана ясно от думите на госта. 

''2022 г. беше годината на предизвикателствата за нашия сектор. Несъмнено това, което се случва в Украйна, се отразява на настроенията на инвеститорите. Несигурността, произтичаща от тези събития, накара много от нашите инвеститори да се замислят дали да продължат да инвестират активно, или да бъдат по-консервативни. Въпреки войната, високата инфлация и вдигането на лихвите, ние нямаме отрицателни месеци'', заключи Караджов.

Гостът говори и за P2P инвестирането, като за него то е форма на алтернативна диверсификация на средствата, които даден човек инвестира. Според него това е още една възможност, която позволява да се печели пасивно от спестяванията и да се реализира доходност.

''Възможностите, които могат да се реализират в платформата, са различни, като това, което част от нашите инвеститори използват, е основната ѝ функционалност, а именно да създадат своя собствена стратегия и да инвестират средствата по начин, по който те преценяват. По отношение на доходността, тази част от потребителите реализира около 9-9,2%'', посочи Караджов.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Пузырь доткомов экономический пузырь, существовавший в период приблизительно с 1995 по 2001 год. Кульминация произошла 10 марта 2000 года, когда индекс NASDAQ достиг 5132,52 пункта (дневной пик) в течение торгов и упал более чем в полтора раза при закрытии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Unlike the nominal rate, the real interest rate takes the inflation rate into account. The equation that links nominal and real interest rates can be approximated as nominal rate = real interest rate + inflation rate, or nominal rate - inflation rate = real interest rate.To avoid purchasing power erosion through inflation, investors consider the real interest rate, rather than the nominal rate.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още