IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализирането на финансовите услуги: Мисията невъзможна ли е у нас?

Една от основните предизвикателства може да се окаже мисленето на потребителите, коментираха участниците във втория панел на Banking Today

17:36 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Кешът може и да продължава да властва в плащанията в България, но все пак дигитализацията настъпва. Едно от основните предизвикателства пред нея обаче може да се окаже мисленето на потребителите. Това коментираха участниците във втория панел на конференцията Banking Today, организирана от Investor.bg.

Страхът от дигиталното е обществен проблем, заяви Георги Маринов, основател на EasyPay, ePay.bg, ePayGO и Infonotary. Като пример той даде някои скандинавски държави, където нямат такъв проблем, защото там обществото е свикнало, че е системите са уредени и има обратна връзка.

Втората причина за популярността на плащането с кеш в България е анонимността. Пример тук бе даден с Китай и рискът „ако политическата система те изключи от платежната система“. Проблемът остава – кой е този, който те пуска и изключва от тази система, коментира още Маринов, връщайки се отново към доверието на потребителите.

Георги Маринов засегна и въпроса с регулациите в сектора, които по думите му растат, но отговорът, който да е удобен и евтин за клиента, още го няма.

Той даде пример с биометрията и нуждата от средство, което да я използва, по достъпен, безотказен, надежден и психологически приемлив начин. Бъдещето не е хартия, категоричен бе той.

По отношение на предизвикателствата пред целия процес на дигитализиране в България Владимир Икономов, директор „Дигитално банкиране“ на „Първа инвестиционна банка“ АД, подчерта, че колкото и да бъдат пускани дигитални услуги, винаги се стига до едно определено ниво на приемане на услугата.

Тук той посочи, че ако всички участници в сектора не насърчават активно дигитализирането, то въвеждането му ще е трудно.

Що се отнася до сравнението банки-финтех Владимир Икономов коментира, че платежните финтех компании са добри в 3-4 неща, докато банката има по-голям обхват откъм продукти, което създава предизвикателства в настигането.

От своя страна, Галя Димитрова, изпълнителен директор на Iris Solutions, заяви, че компанията като В2В бизнес разчита изцяло на банката партньор за информиране за предимствата на услугата.

По думите ѝ Европа и светът вървят от отворено банкиране към отворени финанси.

По наболелия въпрос за кешовото и безкешовото плащане Георги Маринов посочи, че обратно на въпроса на водещия дискусията главен редактор на Investor.bg Бойчо Попов, не се връщаме към кеша, а не сме го напускали. Една от причините, която посочи Маринов, отново е недоверието: цялата обществена среда не очаква нещо да работи добре, посочи той.

За Маринов таксите определено са фактор, който би бил валиден за част от хората, но по-важно е доверието. Истинската причина е, че като плащаш електронно, трябва да знаеш, че си защитен, коментира той. Клиентът се страхува, защото не знае какво ще стане, коментира той.

По отношение на въвеждането на новите технологии неща като следене на подозрителни трансакции, онбординг и др. става въпрос и за цени. Те са много важни, когато е скъпо и трудно за ползване, няма значение колко е „модерно“, коментира той.

За Димитрова решаването на проблемите при т. нар. онбординг и други дигитални услуги може да бъде именно отвореното банкиране. Има решения, нашият пазар изостава, но ние дерзаем, коментира още тя.

Banking Today се провежда днес (4 май) в Интер Експо Център, София.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са Fibank, tbi bank, БНП Париба Лични Финанси и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на EasyPay, Devin, Винарна Ловико Сухиндол, Mascaret и J Point +. 

Институционални партньори на събитието са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската финтех асоциация, Българската стартъп асоциация (BESCO), Френско-българската търговска и индустриална камара, CEED Bulgaria, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още