IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS проучва готовността на инвеститорите да купят нови облигации

Същите книжа на Credit Suisse бяха отписани при поглъщането преди 6 месеца

17:31 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group AG проучва интереса на инвеститорите към издаването на облигации от първи ред – същия тип, който беше заличен след спасяването на Credit Suisse преди шест месеца. Отписването накърни доверието в пазара и предизвика вълна от съдебни дела, припомня FT.

Ръководителите на UBS са на роудшоу в проучване интереса на инвеститорите след публикуването на тримесечния отчет на банката миналия месец.

По време на дискусиите ръководството на групата е предложило промени в условията на бъдещите емисии дългови ценни книжа от първи ред, за да ги направят по-приемливи за притежателите на облигации, според запознати източници на медията.

UBS е подложена на натиск да замени облигации на Credit Suisse от първи ред (АТ1) на стойност до 17 млрд. долара през следващите години, за да подобри ефективността на капиталовата структура на разширената банка и да освободи средства за възвръщаемост на акционерите и потенциални придобивания.

Някои инвеститори остават предпазливи, след като притежателите на облигации загубиха милиарди долари по време на спасяването на Credit Suisse, когато спешен закон, въведен от швейцарското правителство, позволи на финансовия регулатор на страната Finma да защити акционерите за сметка на притежателите на облигации от първи ред.

Решението разтърси традиционната йерархия на банковите кредитори и подкопа доверието в този тип облигации. Те бяха въведени след финансовата криза, тъй като регулаторите се опитаха да изместят риска от вложителите и наложиха по-големи капиталови изисквания на банките в случай на фалит.

Един от вариантите, който се разглежда, е замяната на облигациите AT1 на UBS, които са предназначени да бъдат отписани, в случай че банката изпадне в затруднение, с версии на ценната книга, които ще бъдат конвертирани в собствен капитал, посочват източниците на медията.

След като притежателите на подчинени облигации от първи ред на Credit Suisse поеха загуби, Европейската централна банка и Английската централна банка побързаха да обявят, че не биха заличили облигациите на банката, както направи Finma. В резултат на това банки от еврозоната като BNP Paribas, BBVA и Bank of Cyprus намериха лесно купувачи, когато излязоха на пазара през лятото.

Предвид безпрецедентното решение на Finma инвеститорите посочват, че UBS ще бъде под натиск да смекчи опасенията относно рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още