IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS с рекордна печалба, поглъща напълно местното банкиране на Credit Suisse

Банката повиши и очакваните икономии от сделката до 10 млрд. долара до края на 2026 г.

08:56 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарският кредитор UBS Group заяви в четвъртък, че ще погълне напълно местното банкиране на Credit Suisse – решение, взето въпреки вероятния отпор в Швейцария, където може да доведе до загубата на хиляди работни места, съобщава Ройтерс.

Дълго чаканото обявление бе направено заедно с отчета на UBS за първото тримесечие, откакто банката придоби затруднения си конкурент.

UBS можеше да отдели бизнеса и да предложи акциите му на борсата чрез първично публично предлагане (IPO), но местното банкиране носи стабилна печалба за Credit Suisse и миналата година беше единственото печелившо подразделение.

“Анализът ни ясно показва, че пълната интеграция е най-добрият резултат за UBS, нашите акционери и швейцарската икономика“, казва главният изпълнителен директор Серджо Ермоти в изявление.

“Двете швейцарски дружества ще работят отделно до планираната им юридическа интеграция през 2024 г., като се очаква постепенното мигриране на клиентите към системите на UBS да приключи през 2025 г.“, добавя той.

Най-големият мениджър на благосъстоянието в света коригира нагоре и икономиите, които очаква от сделката, прогнозирайки 10 млрд. долара до края на 2026 г. спрямо 8 млрд. долара до 2027 г. в по-ранна оценка. Повечето спестявания ще дойдат до намаляване на броя на служителите.

Задържането на съществуващите клиенти на Credit Suisse се възприема за ключово, ако UBS иска успешно да приключи със сделката.

Credit Suisse отчете нетни изходящи потоци от активи за 39 млрд. швейц. франка (44,4 млрд. долара) през второто тримесечие, подчертавайки, че спасяването не е успяло да предотврати загубата на доверие във франчайза.

UBS обаче заяви, че изходящите потоци са изтекли с по-бавен темп в сравнение с предишните тримесечия и са излезли на положителна територия през юни.

Внезапното придобиване на затруднения конкурент, подкрепено от швейцарските власти – първото сливане изобщо на две световни системно важни банки – създаде както възможности, така и рискове за UBS.

От една страна, анализаторите отбелязват, че UBS придоби Credit Suisse за жълти стотинки – само за 3 млрд. франка, докато в същото време спечели голяма база от активи, добри отношения с клиентите и талантливи служители.

Акциите на UBS наистина са поскъпнали с около 30%, откакто бе обявено придобиването, и цената им се движи около най-високите си нива от 15 години.

В същото време анализаторите предупреждават, че сложността и прибързаният характер на сделката носи значителни рискове при изпълнението, тъй като UBS ще трябва агресивно да намали броя на служителите, да свие дейността с инвестиционно банкиране на Credit Suisse и да управлява изходящите потоци, докато клиентите се стремят да разпределят риска.

UBS отчете нетна печалба от 29 млрд. долара за второто тримесечие.

Огромната печалба се дължи на огромен еднократен удар, който отразява как разходите за придобиване са били много под стойността на Credit Suisse. Сумата все пак е под консенсусната оценка за 33,45 млрд. долара в проучване, проведено от банката.

Според отчета UBS в момента управлява активи на клиенти за около 5 трлн. долара, с което се превръща в най-големия бизнес за управление на парите на богаташите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още