IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS прекратява споразумение с швейцарското правителство за загуби от Credit Suisse

Механизмът за над 10 млрд. долара е спрян след стрес тест на портфолио неосновни активи на Credit Suisse

10:32 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group прекратява споразумение с швейцарското правителство за покриване на загуби, които може да се получат от спасяването на Credit Suisse – знак, че активите на покосения кредитор може да се окажат не чак толкова проблемни, колкото се предполагаше по-рано, съобщава Bloomberg.

Най-голямата швейцарска банка съобщи в петък, че доброволно прекратява споразумението за защита от загуби за 9 млрд. швейцарски франка (10,3 млрд. долара) с швейцарското правителство след проведен стрес тест на портфолио неосновни активи на Credit Suisse.

UBS съобщи, че ще прекрати и инструмент за ликвидност с Швейцарската централна банка за до 100 млрд. франка. Банката също така посочва, че Credit Suisse също така напълно е изплатила извънредната подкрепа за ликвидност, която е получила.

Подкрепата помогна за придобиването на банката, извършено с посредничеството на правителството през март. UBS настояваше за защита в случай на трудно предвидими загуби от активи на бившия си конкурент.

В рамките на споразумението UBS покрива първите 5 млрд. франка загуби, а правителството ще се намеси за следващите 9 млрд. франка. Покритото портфолио активи включва основно заеми, деривати, структурирани продукти и други от неосновния бизнес на Credit Suisse.

По-рано правителството заяви, че приоритет е намаляването на загубите и предотвратяване използването на спасителния механизъм колкото се може по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още