IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS започна да плаща глоби по дела срещу Credit Suisse

Първата за общо 388 млн. долара е наложена от американски и британски регулатори заради фалита на хедж фонда Archegos Capital Management

10:00 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS трябва да плати 388 млн. долара на британски и американски регулатори по разследвания за злоупотреби около фалиралата компания за частни инвестиции Archegos Capital Management, съобщи швейцарската банка в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Споразумението е първото от няколко, които UBS вероятно ще трябва да плати, след като миналия месец финализира придобиването на Credit Suisse, като наследи и правните битки на фалиралата банка.

Съгласно споразумението Credit Suisse, която сега е подразделение на UBS, е приела да плати на Федералния резерв в САЩ 269 млн. долара.

Тя също така ще плати на Английската централна банка (АЦБ) 87 млн. паунда (119 млн. долара), с което общата сума ще нарасне до 388 млн. долара.

Преди време имаше съобщения, че американският регулатор ще наложи глоба до 300 млн. долара, а британският регулатор ще глоби UBS с до 100 милиона паунда заради сделките на банката с Archegos.

UBS съобщи в понеделник, че ще затегне оперативната дисциплина и управлението на рисковете в Credit Suisse, след като финализира придобиването на по-малкия си конкурент.

Банката съобщи още, че смята да разреши останалите съдебни спорове на Credit Suiise „в най-добър интерес на акционерите си, включително инвеститори, клиенти и служители“.

През май, малко преди да финализира сделката, UBS съобщи, че заделя 4 млрд. долара за потенциални съдебни дела, свързани с придобиването ѝ на Credit Suisse.

Макар че не може да налага глоби, швейцарският финансов регулатор FINMA нареди принудителни мерки след аферата Archegos, включително промени в политиката за компенсации на банката, които вземат повече предвид апетита към риск.

„За служители с особена експозиция към риск функцията за контрол трябва да оценява и да води отчет за поетите рискове преди определянето на бонуса“, отбеляза FINMA.

„UBS вече има въведени съответни правила, които FINMA сега нарежда да са правнообвързващи“, допълни регулаторът.

Той съобщи още, че е започнал правораздавателни процедури срещу неназован бивш банкер от Credit Suiise, свързан с аферата.

Credit Suisse загуби 5,5 млрд. долара, когато американският хедж фонд Archegos Capital Management спря плащания през март 2021 г.

UBS също изгуби пари, когато нейни залози с висок ливъридж върху някои технологични акции ѝ изиграха лоша шега и стойността на портфейла ѝ се срина.

Независим доклад за аферата критикува поведението на банката, като отбеляза, че загубите ѝ са били резултат от „фундаментален провал в управлението и контрола в инвестиционната ѝ банка и по-конкретно в подразделението ѝ за консултантски услуги“.

Глобата във Великобритания е най-голямата, налагана от Органа за пруденциално регулиране, част от АЦБ, и е факт след като той установи, че Credit Suisse е нарушила четири от „основните ѝ правила“.

Нарушенията включват липса на действия с надлежните умения, внимание и прилежност и липсата на стратегии за ефективно управление и контрол на риска.

„Пропуските на Credit Suisse в ефективното управление на рисковете бяха изключително сериозни и създадоха голяма заплаха за безопасността и стабилността на компаниите. Сериозността и широкото разпространение на тази пропуски водят до днешната глоба“, заяви заместник-председателят на АЦБ Сам Уудс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още