IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS назначава мениджъри за управление на богатството на американските милионери

Същевременно банката планира да съкрати с около 30 на сто служителите след поглъщането на Credit Suisse

22:03 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS е започнала да назначава много нови служители, които да се грижат за богатите ѝ американски клиенти, предаде Ройтерс. В същото време висшият мениджмънт планира да съкрати с около 30 на сто служителите след поглъщането на Credit Suisse.

През първото полугодие банката е назначила 50 финансови съветници, включително от Merrill Lynch, наскоро придобитата от JPMorgan Chase First Republic Bank, Citigroup и Wells Fargo. 30 от тях са постъпили, след като през март беше обявена сделката за Credit Suisse. Най-голямата група от 13 души е отговаряла за 2,5 млрд. долара в Merrill Lynch.

С поглъщането на Credit Suisse UBS се превърна във втория по големина "мениджър на богатство" в света. Банката има водещи позиции в Европа и Азия, но е едва четвърта в САЩ, където благосъстоянието на милионерите се управлява предимно от американски банки.

"САЩ са най-големият пазар на лично богатство в света, а през последните години той постига безпрецедентен ръст", казва пред Ройтерс Икбал Хан, който отговаря за този сектор в UBS. "Развиването на нашия бизнес там е топ приоритет".

Знак за това е срещата му със "скъпи" клиенти на 12 юни в Калифорния. Същият ден беше финализирана сделката за Credit Suisse. Хан е провел и вътрешна среща с най-успешните финансови консултанти на банката.

В САЩ швейцарската сделка не промени бизнеса на UBS с недвижими имоти, тъй като Credit Suisse се оттегли от частното банкиране в САЩ през 2015 г. и прехвърли около 275 финансови съветници към Wells Fargo.

През последните три години броят на консултантите на UBS в САЩ, които обслужват клиенти с изключително голямо богатство, е нараснал с над 25%. В края на март банката имаше 6147 съветници в региона на Северна и Южна Америка, но отказа да уточни колко от тях са базирани в САЩ.

Глобалните банки инвестират все повече в бизнеса, свързан с благосъстоянието, който носи стабилни такси и осигурява противовес на нестабилните операции като инвестиционното банкиране и търговията с ценни книжа. Повечето от тях се фокусират върху клиентите с изключително високо благосъстояние, които са най-бързо растящата група.

Очаква се тази група от хора с инвестиционни активи на стойност над 30 млн. долара да нарасне с 10% през следващите пет години, тъй като те натрупват все повече богатство, каза Джон Матюс, ръководител на отдела за управление на частното богатство на UBS в Северна и Южна Америка.

Броят на милионерите по света с нетно състояние над 50 млн. долара е нараснал с над 50% между 2019 и 2021 г., достигайки 264 200 души, според доклад на Credit Suisse, публикуван миналата година. Повече от половината от тях живеят в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още