IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS обяви завършването на придобиването на Credit Suisse

Започва период на сложна интеграция, която вероятно ще включва и съкращаване на хиляди работни места

08:13 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

UBS Group AG завърши сделката по придобиването на бившия си конкурент Credit Suisse Group AG, с което осъществи най-голямото сливане в банковия сектор след финансовата криза от 2008 г. и създаде глобален титан в областта на управлението на богатството. 

Швейцарската банка обяви приключването на сделката в отворено писмо в местни и международни вестници в понеделник. Поглъщането на Credit Suisse слага край на 167-годишното независимо съществуване на кредитора.

"Това е началото на нова, историческа глава", пишат от UBS. "Тя комбинира експертния си опит, размера и лидерството в управлението на богатството, за да създаде още по-силна обединена фирма". При това банката заяви, че ще продължи да разчита на "нашата силна корпоративна култура на UBS, консервативния ни подход към риска и високото качество на услугите" - и няма да прави "никакви компромиси". Акционерите ще получат една акция на UBS срещу 22,48 акции на Credit Suisse.

Анонсът слага край на повече от два месеца на несигурност за служителите, след като UBS приключи преговорите с швейцарското правителство за гаранция в размер на 9 млрд. швейцарски франка срещу потенциални загуби от активите на Credit Suisse. Съгласно сделката UBS ще поеме първите 5 млрд. франка загуби, а правителството ще поеме последвалите 9 млрд. франка. Портфейлът от активи, който ще бъде покрит, включва предимно заеми, деривати, наследени активи и структурирани продукти от неосновното звено на Credit Suisse, заяви правителството. UBS печели и от над 2 години гратисен период, преди Швейцария да наложи по-високи капиталови изисквания, свързани с придобиването. Увеличение на капитала, предизвикан от по-големия размер на обединената банка, ще бъде наложено от началото на 2026 г. въз основа на план за интеграция, който ще бъде разработен от UBS. Кредиторът ще получи и редица регулаторни преимущества, включително временно разрешение да използва някои решения, които са се прилагали за Credit Suisse, както и запазване на настоящите си правила за ликвидност. И двете банки ще могат да запазят настоящите си методи за изчисляване на рисково претеглените активи. 

Сделката поставя началото на период на сложна интеграция, която вероятно ще включва и съкращаване на хиляди работни места. 

UBS сключи сделка да поеме Credit Suisse през март в рамките на спешна продажба, осъществена с посредничеството на правителството, след като кризата на доверието и отливът на клиенти я насочиха към банкрут. Начело на обединената банка застава главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти, който сега ще е изправен пред задачата да слее две силно припокриващи се компании и да реши кои дейности да изостави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още