IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC обяви обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара

Най-голямата банка в Европа отчете над двойно увеличение на печалбата, но въпреки това резултатът е по-слаб от очакванията

10:03 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg

Най-голямата банка в Европа - британската HSBC обяви в понеделник ново обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара и отчете над двойно увеличение на печалбата за третото тримесечие, предаде Ройтерс. Въпреки силния ръст печалбата не успя да отговори на прогнозите, тъй като разходите за технологии и дейността нарастват, а инфлацията повишава очакванията за заплатите.

Резултатите разкриват натиска, на който е подложена банката, за да осигури възвръщаемост на инвеститорите си на фона на по-високите лихвени проценти.

HSBC посочи, че разходите вероятно ще се увеличат с до 5% тази година, без да се включват придобивания. Това е повече от предишната цел за 3% увеличение, тъй като разходите за технологии и оперативни дейности нарастват и се обмисля увеличение на бонусите на персонала през четвъртото тримесечие.

Банката отчете печалба преди данъци в размер на 7,7 млрд. долара за тримесечието от юли до септември спрямо 3,2 млрд. долара година по-рано, но резултатът е по-слаб от средната оценка на анализатори за 8,1 млрд. долара.

Печалбата на HSBC е под очакванията и "разходите вероятно ще бъдат предмет на спорове", коментира базираният в Лондон анализатор на Jefferies Джо Дикерсън. Той обаче добави, че обявеното обратно изкупуване на акции е с 1 млрд. долара по-голямо от прогнозата му.

Базираната в Лондон банка, която има пазарна капитализация от 118,6 млрд. долара, заяви, че има за цел да приключи обратното изкупуване на акции до февруари следващата година, с което общият размер на обявените през тази година обратни изкупувания ще достигне 7 млрд. долара.

Тя изплати и третия междинен дивидент за тази година от 10 цента на акция, с което общият размер на изплатените дивиденти за тази година достигна 30 цента на акция.

Листнатите в Хонконг акции на компанията поевтиняха с 0,26% след обявяването на резултатите, ограничавайки сутрешния си спад от 2,1% и изпреварвайки по-широкия финансов индекс на пазара, който се понижи с 1,21%.

Приходите на HSBC за третото тримесечие нараснаха с 2% в подразделението "Глобално банкиране и пазари", което включва и инвестиционното банкиране. Това е по-стабилно представяне от спада на конкурентната Barclays с 6%.

Новите входящи потоци в бизнеса с управление на богатството се увеличиха, като през тримесечието нетните нови инвестирани активи достигнаха 34 млрд. долара, а балансът на бизнеса с благосъстоянието нарасна с 12% в сравнение с миналата година.

Нетният лихвен марж на кредитора от 1,70% се е свил с 2 базисни пункта в сравнение с предходното тримесечие, което отразява увеличаването на броя на клиентите, прехвърлящи депозитите си към срочни продукти, особено в Азия.

В резултатите за третото тримесечие кредиторът осчетоводи обезценка в размер на 500 млн. долара, свързана със сектора на бизнес имотите в Китай.

"Продължаваме да следим отблизо рисковете, свързани с експозициите ни към сектора на бизнес имотите в континентален Китай, и продължава да съществува известна несигурност в бъдещите икономически перспективи, особено в Обединеното кралство", се казва в изявлението на компанията за резултатите.

Фокусираният върху Азия конкурент на HSBC Standard Chartered отчете миналата седмица неочакван спад на печалбата за третото тримесечие с една трета поради експозициите си към пазара на имоти и банковия сектор в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още