IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между Унгарската централна банка и правителството се изостря

Според гуверньорът Орбан застрашава независимостта на регулатора с планираното увеличение на правомощията на надзорния съвет

16:19 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан планира „значителна атака“ срещу независимостта на централната банка с предложена промяна на закона, регулиращ институцията, каза гуверньорът Дьорд Матолчи, цитиран от Bloomberg.

Коментарите на бившия съюзник на Орбан засилиха още повече публичния конфликт между кабинета и централната банка. Това може да доведе до нов икономически удар в страната, притисната от икономически спад, най-високите разходи по заемите и инфлация в Европейския съюз през последната година.

„Планът на правителството да измени закона за централната банка би представлявал сериозна атака срещу независимостта на централната банка“, заяви Матолчи на събитие на фондовата борса в Будапеща. Той също така се обяви срещу икономическата политика на Орбан за стимулиране на потреблението, като каза, че тя е „обречена на провал“.

Правителството отговори, заявявайки, че уважава независимостта на централната банка и цели само да повиши прозрачността и разумното финансово управление в области, които не са свързани с паричната политика, заяви финансовия министър Михали Варга в публикация във Facebook.

Планираното законодателство има за цел да увеличи правомощията на надзорния съвет на централната банка, който включва назначени от правителството членове. Това ще позволи на съвета да разгледа инвестициите и противоречивите фондации, създадени от централната банка, които и Европейската централна банка е проверявала в миналото.

Фондациите, чрез дружество за частен капитал, са сключвали сделки с чести бизнес партньори както на семействата на Матолчи, така и на Орбан, чрез контролен дял в строителната компания Globe Trade Center SA, регистрирана във Варшава.

В становище , публикувано в понеделник, ЕЦБ заяви, че новите функции на съвета ще бъдат „ограничени“ и няма да засегнат паричната политика, въпреки че предложи проектът да бъде преработен, за да може това да се изясни и да се подчертае независимостта на централната банка. Кабинетът вече е изменил текста на проекта, за да отрази насоките на ЕЦБ, коментира Варга в своето изявление.

Орбан и Матолчи са в спор по въпросите на икономическата политика, откакто унгарският лидер увеличи разходите, за да си осигури четвърта поредна победа на изборите през 2022 г. – ход, който ускори инфлацията и доведе до последователни фискални пропуски. Междувременно правителството обвини за рецесията прекалено затегнатата парична политика.

Конфликтът е още една причина за отслабването на форинта, след като централната банка увеличи размера на своите месечни намаления на лихвените проценти до цял процентен пункт от 75 базисни пункта през предходните четири срещи. Референтният лихвен процент сега е 9%, все още най-високият в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още