IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът между правителствата и централните банки поставя в риск нововъзникващите пазари

Трейдърите обикновено реагират на такива конфликти, като продават валути

12:21 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Независимостта на централните банки се превръща в ключово бойно поле на развиващите се пазари, което не предвещава нищо добро за инвеститорите във валута и облигации на тези страни.

Тайландският бат беше подложен на силен натиск през последните седмици поради противопоставянето между министър-председателя и централните банкери относно времето за намаляване на лихвените проценти, пише Bloomberg.

Унгарският форинт се доближи до едногодишно дъно спрямо еврото през миналата седмица на фона на продължаващия сблъсък между премиера Виктор Орбан и шефа на централната банка на страната.

Бразилският реал и турската лира отдавна са обект на удари от страна на лидерите и на двете държави, които призовават за по-ниски разходи по заемите.

„За инвеститорите автономията на централните банки е основно съображение при разпределението на капитала в рамките на валутите на развиващите се пазари и държавния дълг“, коментира Раджив де Мело, глобален макро портфейлен мениджър в Gama Asset Management SA в Женева. „Предпочитам да инвестирам в облигации и валути на онези държави, които проактивно се справят с инфлационния подем, и съм сдържан към пазари, където централните банки са обременени от политическа намеса“, допълва той.

Нестабилните отношения между централните банки и правителствата не са нищо ново. Настоящите предизвикателства, пред които е изправена глобалната икономика – забавяне на растежа заради най-високите лихвени проценти от десетилетия, означават, че напрежението е нараснало до необичайно високо ниво. Такова припламва дори в развитите икономики.

Трейдърите обикновено реагират на такива конфликти, като продават валути. Това е така, защото противопоставянето обикновено започва с правителство, което застава срещу ястребовата парична политика, тъй като предпочита стимулирането на икономиката пред ограничаването на инфлацията. След това по-ниските лихвени проценти и устойчивият ценови натиск водят до изтичане на капитал и по-ниска възвръщаемост от валути и облигации.

Тайландският бат падна с около 5% в последната година, тъй като министър-председателят Срета Тависин засили натиска върху централната банка да намали лихвите, за да смекчи икономическото забавяне. Срета и неговите съветници провеждат кампания по телевизията и социалните медии и твърдят, че банките печелят от ставките, определени от тях като „ненужно високи“.

Управителят на централната банка Сетапут Сутивартнаруепут в отговор коментира, че намаляването на лихвените проценти не е панацея за структурните проблеми, заради които страда икономиката.

В резултат от конфликта глобалните фондове изтеглиха 478 млн. долара от тайландски облигации от началото на януари, най-големият отлив на инвестиции от нововъзникваща икономика в Азия.

В Унгария дългогодишната вражда между правителството и централната банка се задълбочава. Управителят на централната банка Дьорд Матолчи предупреждава, че правителството на Орбан планира регулаторни промени, които представляват „значителна атака“ срещу независимостта на институцията. Коментарите засегнаха форинта само два дни след като политиците ускориха темпото на облекчаване на фона на натиск за предоставяне на повече стимули.

Планираното законодателство има за цел да разшири обхвата на надзорния съвет на централната банка, който включва лица, назначени от правителството. Кабинетът същевременно казва, че уважава независимостта на централната банка и се стреми само да повиши прозрачността и разумното финансово управление в области, които не са свързани с паричната политика.

Инвеститорите очакват изказвания на Орбан, министъра на икономиката и министъра на финансите на Унгария, за да оценят степента на напрежение.

Следващата потенциална гореща точка може да бъде Индонезия, където плановете на бъдещия президент за увеличаване на разходите рискуват да разширят бюджетния дефицит и да създадат конфликт с паричните власти.

В същото време обаче Индонезия държи инфлацията под контрол, така че инвеститорите може и да не реагират твърде негативно на евентуално намаляване на лихвите. Още повече, че конфликтът между правителството на страната и централната банка отдавна е част от инвестиционния пейзаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още