IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Австралийската централна банка нажежават политическото напрежение

Финансовият министър заяви, че настоява за „елемент“ на приемственост на върха

09:44 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийското лейбъристко правителство и опозиционната коалиция са в безизходица относно състава на новата комисия по паричната политика на Австралийската централна банка, което потенциално проваля законодателството, необходимо за подкрепа на промените в институцията, пише Bloomberg.

Финансовият министър Джим Чалмърс заяви в понеделник, че настоява за „елемент“ на приемственост, при който настоящите шестима независими централни банкери ще се присъединят или към комисията, или към нов Управителен съвет на централната банка. Десноцентристките либерал-националисти искат настоящият борд просто да се прехвърли към новата комисия.

„Опозицията е на различно мнение, нека да си го кажем открито“, каза Чалмърс на бизнес среща на върха на Australian Financial Review. „Мисля, че имаме нужда от елемент на приемственост и при двата екипа, а не само при единия“.

Тези предложения бяха направени след широкообхватен преглед на централната банка, като част от реформите вече са приложени, включително намаляване на броя на заседанията на борда, пресконференциите след срещите и назначаването на главен оперативен директор. Втората част обаче, свързана със създаването на Управителен съвет и комисия за определяне на паричната политика и други промени, трябва да бъде уредена с помощта на законодателството.

Чалмърс иска споразумение с либерално-националната опозиция за внасяне на необходимите поправки в Закона за Австралийската централна банка от 1959 г., без да е необходимо да се включват по-малки партии като Зелените, които може да изискват по-радикални промени.

Министърът на финансите каза в понеделник, че всички шестима настоящи членове ще бъдат попитани в кой борд биха искали да бъдат, тъй като това е „уважителен начин“ да бъдат направени реформи.

„Вярвам в приемствеността, когато става въпрос за тези членове. Надявам се всеки един от тях да се присъедини към една от двете групи“, каза той.

Опозиционната либерално-национална коалиция заяви, че ще подкрепи реформата само ако всичките шестима външни членове на централната банка бъдат преместени в новата комисия, определяща паричната политика. Нейните опасения са, че финансовият министър иска да използва промяната, за да присъедини членове, подкрепящи лейбъристите към Комисията.

Опозицията се притеснява, че преместването на настоящи членове в Управителния съвет може да навреди на вземането на решения в областта на паричната политика в условията на силна инфлация на фона на най-високите лихви от 12 години насам.

Ако Чалмърс не успее да спечели парламентарна подкрепа за поправките, това ще остави основната му реформа на централната банка недовършена. По-рано имаше призиви за ограничаване на промените до области, които не изискват изменение на закона, за да се избегне настоящата трескава политическа обстановка в Австралия.

Неуспешното приемане на поправките ще бъде още едно разочарование за управляващата партия и може да повдигне въпроси за уменията на Чалмърс да прави промени. За Австралийската централна банка отражението няма да е толкова голямо.

Коментарите на Чалмърс в понеделник изглеждаха донякъде в противоречие с тези на гуверньора Мишел Бълок, която миналия месец заяви, че има неговата гаранция, че много от членовете на борда в момента ще бъдат преназначени в нова комисия по определяне на паричната политика.

От централната банка отказаха да направят коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още