IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван и Ирландия водят в мобилните разплащания, България изостава

Малко над 16% от интернет потребителите у нас прибягват редовно до мобилно плащане, докато средният за света дял е 23,7%

07:36 | 25.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 2019 г. насам почти 800 млн. души в света са започнали да извършват мобилни разплащания, с което общият брой на тези потребители е достигнал почти 1,7 милиарда. Въпреки това все още има значителни разлики в използването на такива услуги между отделните държави.

Според данните, представени от AltIndex.com, Тайван и Ирландия водят в мобилните разплащания, като над 40% от техните интернет потребители използват услугата всеки месец, сочи докладът Global 2024 Digital Overview Report. Това е почти два пъти повече от средното за света ниво от 23,7%.

Около 34% от британците са извършвали редовно мобилни плащания през миналата година, а в САЩ този дял е 31%.

България е в долната половина на тази класация, като едва 16,1 на сто от интернет потребителите у нас прибягват редовно до мобилно плащане. Макар този дял да е все още нисък в България, това вероятно ще се промени скоро, като разплащанията с дигитализирани карти у нас са нараснали двойно през 2023 г.

Германия и Канада също са далеч назад в сравнение с Тайван и Ирландия, но все пак са над средното равнище за света, съответно с дялове от 29% и 24%.

Като цяло 26 държави са над средното за света ниво в използването на такива услуги, като половината от тях са с развити икономики.

Макар че някои може би са смятали, че потребителите ще се завърнат към парите в брой след края на пандемията от COVID-19, секторът на мобилните плащания продължава да процъфтява и достига до все повече потребители. През последните пет години услугата е осигурила на стотици милиони хора достъп до електронни трансакции, особено на пазари с недостатъчно банкиране в Африка, Азия и Латинска Америка. Успоредно с това мобилните разплащания стават модерни и сред технически грамотните потребители в развитите страни.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още