IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не дава надежди за скорошно намаляване на лихвените проценти

Ръководството на централната банка обмисля забавяне на темпа на количествено затягане приблизително наполовина

10:34 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на Федералния резерв "като цяло подкрепиха" забавянето на темпа, с който свиват портфейла от активи на централната банка приблизително наполовина, показва протоколът от последното им заседание, цитиран от Bloomberg.

Той сочи също, че почти всички централни банкери са преценили, че би било уместно да започнат да понижават разходите по заемите в някакъв момент през тази година. Данните за инфлацията в САЩ оттогава насам обаче не насърчават действия към скорошно понижаване на лихвените проценти, тъй като продължават да бележат по-високи от прогнозираното стойности.

Централните банкери на Фед започнаха да обсъждат планове за забавяне на процеса на свиване на огромния баланс, известен като количествено затягане, въпреки че на срещата в сряда не бяха взети конкретни решения.

Въпреки че повечето ръководители на финансовата институция смятат, че процесът протича гладко, те посочват, че би било уместно да се подходи предпазливо предвид пазарните сътресения през 2019 г., когато Фед за последен път се опита да свие портфейла си.

Федералният резерв намалява притежаваните от него държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, т.е. количественото затягане, с темп от 95 млрд. долара на месец. Председателят на централната банка Джером Пауъл заяви на пресконференцията на 20 март, че се обмисля забавяне на темпа сравнително скоро, за да се "спомогне за осигуряването на плавен преход, намалявайки възможността паричните пазари да изпитат стрес".

Централните банкери подкрепят запазването на съществуващата горна граница за ценните книжа, обезпечени с ипотеки, но коригират горната граница за държавните ценни книжа, стана ясно след срещата.

Протоколът също така подчертава нежеланието на централните банкери да намалят лихвените проценти, докато не получат повече доказателства, че инфлацията е твърдо на път към 2% - нивото, което те смятат за най-благоприятно в една здрава икономика.

Индексът на потребителските цени - широк измерител на разходите за стоки и услуги в цялата икономика - е скочил с 0,4 на сто на месечна база, което води до 12-месечен темп на инфлация от 3,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3% на месечна база и ниво на инфлацията от 3,4% на годишна.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва храните и енергоносителите, също се е повишил с 0,4% на месечна база, като същевременно расте с 3,8% спрямо предходната година в сравнение с прогнози за съответно 0,3% и 3,7 на сто.

Общо 9 от 19-те централни банкери на Фед посочиха миналия месец, че очакват не повече от две намаления на лихвите през тази година. След публикуването на новите данни инвеститорите очакват първият такъв ход да стане факт най-рано през септември.

Миналия месец централните банкери гласуваха единодушно да оставят лихвените проценти непроменени в диапазона от 5,25% до 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още