IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие: Китай ще остане основен двигател на растежа в света

Значението на Индия в глобален мащаб също се увеличава

12:52 | 11.04.24 г.
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Китай ще остане най-големият двигател на растежа на световната икономика въпреки забавянето на собствения ѝ растеж, смятат експертите от Азиатската банка за развитие, цитирани от CNBC.

"Китай очевидно ще бъде важна страна още доста време. На нея все още се пада почти половината от брутния вътрешен продукт на Азиатско-тихоокеанския регион", заяви главният икономист на АБР Албърт Парк на пресконференция по повод доклад на финансовата институция, озаглавен "Перспективи за развитието на Азия".

"Въпреки че растежът се забавя и очакваме да продължи да се забавя през следващите години, вероятно Пекин ще допринесе най-много от всички икономики в света за глобалния растеж", уверен е Парк.

АБР прогнозира, че през 2024 г. Поднебесната империя ще отбележи годишен ръст на брутния си вътрешен продукт от 4,8%, което е по-ниско от целта на правителството за около 5 на сто. През 2023 г. китайската икономика се разшири с 5,2%.

Дори и при по-бавен растеж, по данни на Азиатската банка за развитие, се очаква, че през 2024-2025 г. на Китай ще се падат 46% от растежа в развиващата се Азия.

Понастоящем на Китай се падат съответно 18% и 48% от световния и азиатския БВП въз основа на обменните курсове по паритет на покупателната способност - показател, използван от АБР, Световната банка и Международния валутен фонд.

Индия също не е за подценяване

Мнозина изтъкват ролята на Индия като технологичен и производствен център и привлекателна алтернатива на Китай. Икономиката на южноазиатската страна наскоро се разшири с най-бързия си темп от шест тримесечия насам, надминавайки очакванията с 8,4% ръст през тримесечието от октомври до декември.

"Значението на Индия за растежа в региона се увеличава", заяви Парк пред CNBC. АБР прогнозира, че растежът на страната ]e бъде най-високият в региона - 7% през 2024 г. и 7,2% през 2025 г.

Междувременно се очаква растежът в развитите икономики да се забави тази година, като според прогнозите на АБР ръстът на БВП на САЩ ще спадне до 1,9% от миналогодишните 2,5%, а този на Япония ще нарасне с 0,6% спрямо 1,9 на сто през 2023 г.

В доклада си банката също така посочва, че очаква растежът в развиваща се Азия през тази година да бъде малко по-силен от прогнозите ѝ от декември, тъй като доброто вътрешно търсене компенсира забавянето в Китай.

Въпреки повишаващите се цени на енергията инфлацията в Азиатско-тихоокеанския регион също се очаква да се забави минимално от 3,3% през 2023 г. до 3,2 на сто през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още