IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България се бори да се превърне във врата на Индия към ЕС

Страната ни може да се превърне в хъб за сглобяване на изделия с компоненти и стоки, пристигащи от Индия, смята Калин Радев от Индийско-българската бизнес камара

17:37 | 21.02.24 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се бори да се превърне в голямата врата на Индия към Европейския съюз, като за такава роля претендира и Гърция. Това каза Калин Радев, председател на Индийско-българската бизнес камара и главен изпълнителен директор на „Софтуер Груп“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Ние също имаме своите силни позиции в това отношение предвид традиционно добрите ни връзки с тази страна, посочи той.

По думите му преди време такава врата е била Турция, въпреки че не е членка на ЕС. „Ние от 4-5 години поставяме този въпрос, че България може да е хъб на Балканите и врата към Европа за Индия, благодарение на традиционните ни отношения“, каза Радев.

Той посочи, че България разполага с много добра влакова линия от Солун до София, като в Солун могат да се разтоварват стоки от Индия и да се транспортират до България, като страната ни може да се превърне в хъб за сглобяване на изделия с компоненти и стоки, пристигащи от Индия, като те ще се продават в ЕС вече с щемпел „Произведено в ЕС“, каза Радев.

Все още сме в началото на процеса, при който Индия ще се възползва от стратегията за минимизиране на риска по отношение на Китай от страна на водещите икономики и засилващата се икономическа фрагментация. Индия има традиционно много добри отношения с всички страни и това й помага да се възползва много добре от протичащите геополитически процеси, каза Радев.

„В Индия има почти всичко, което има и в Китай, но културата, бизнес подходът и начинът на работа са различни и за това преходът на бизнеса към тази страна ще отнеме време, но Индия е доста амбициозна по темата и очакванията са за силен ръст на индийската икономика на базата на тези процеси“, каза още той.

Според Радев в момента Индия успява да запази икономически такъв неутралитет, какъвто Швейцария е запазила в предишните войни и това е изцяло в полза на нейната икономика.

Индийско-българската бизнес камара работи усилено за улесняване на отношенията между българския и индийския бизнес, подчерта Радев. „Все още не е открита директната линия България-Делхи, но се работи по въпроса“, каза той, като уточни, че авиолинията се е забавила заради Covid пандемията.

На въпроса как се прави бизнес-пробив в Индия гостът отговори, че за да бъде успешен българският бизнес в Индия и да се развива бурно са нужни много труд, усърдие, разбиране на пазара и присъствие на място. Само така може да се завзема постъпателно и устойчиво дял от индийския пазар.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
bobopopov
преди 2 месеца
И аз се боря с излишните килограми,но като България-все не успявам да се преборя!Трябва правителствена политика,а не да си чешете езиците. И "посолството" не дава такива ЕКСТРИ."Топки" трябват,а не стафиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още