IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия търси частни инвеститори за ядрения си сектор

В страната работят 22 реактора с обща инсталирана мощност от 6780 мегавата

15:06 | 20.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия ще покани частни инвеститори да вложат 26 млрд. долара в ядрения ѝ сектор, съобщават правителствени източници на Ройтерс. Според тях целта е увеличаване на производството на нисковъглеродна енергия и намаляване на емисиите въглероден диоксид.

Правителството преговаря директно с най-малко пет частни фирми - Reliance Industries, Tata Power, Adani Power и Vedanta, и са ги поканили да инвестират по 440 милиарда рупии (5,3 млрд. долара) всяка. Федералното Министерство на ядрената енергия и държавната Nuclear Power Corp of India (NPCIL) са провели множество разговори с частните компании през изминалата година относно инвестиционния план, коментират още източниците на Ройтерс

Според плановете частните инвеститори ще могат да придобиват земи и да строят в комплексите на ядрените централи, но изграждането и поддържането на реакторите, включително и покупката на гориво, ще е в ръцете на държавната компания.

Нито една от засегнатите институции и компании не е отговорила на исканията на Ройтерс за коментар.

Законодателството на Индия забранява частни компании да строят и управляват ядрени мощности, но могат да участват в доставка на оборудване или в търгове за строителство. Текстовете също така ограничават навлизането на гиганти като General Electric и Westinghouse в този сектор. За първи път Ню Делхи ще опита да привлече частни капитали и такъв тип партньорство в ядрената енергетика.

В момента тя осигурява едва около 2% от нуждите от електроенергия в Индия. Инвестицията ще помогне и за увеличаване на дела на енергийните мощности, които не използват изкопаеми горива, до 50% до 2030 година. В момента той е 42%.

Индия има 22 работещи ядрени блока с обща инсталирана мощност от 6780 мегавата. Първите реактори работят още от 1969 година, сочи справка в ядрения регулатор на Индия. Преди време Ню Делхи съобщи, че планира да построи още 2000 ядрени мощности в периода 2020-2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още