IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 година: Завръщането на ядрената енергетика

Ядрените реактори може и да се окажат ключовото звено по пътя за отказ от въглищата

08:12 | 24.12.23 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2023 година - поредната, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени, върви към края си. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от икономическия живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2023".

2023 година е рекордна за енергетика в много отношения - възобновяемите енергийни източници, особено соларите, са във възход, въглищата достигат своя пик, а ядрената енергетика изглежда се готви за голямо завръщане.

През последните 28 години ООН събира лидери от целия свят на климатична конференция, на която се дискутират предизвикателствата, които носят климатичните промени, и се търсят начини за ограничаване на ръста на глобалните температури до 1,5°С до края на това столетие (в момента те са с 1,1°С по-високи спрямо прединдустриалните нива). Този ръст би ограничил негативните ефекти от промените в климата.

Досега основният акцент винаги са били възобновяемите енергийни източници и начините за намаляване на въглеродните емисии, но тази година в Дубай 25 държави, сред които и България, подписаха декларация за утрояване на ядрения капацитет до 2050 година.

С нея страните призовават инвестиционните банки да обърнат внимание на ядрени проекти като част от стратегията за подкрепата на чистата енергетика. В последните години не един и два проекта за ядрени централи закъсняват и се оскъпяват няколко пъти и в крайна сметка биват замразявани заради липса на средства. Това е и основен аргумент срещу тях по отношение на плановете за въглеродна неутралност - че просто няма да бъдат изградени достатъчно бързо, за да помогнат.

Подобна съдба застигна и един от проектите за малки модулни реактори, смятани за бъдещето на сектора заради по-голямата гъвкавост при изграждането, по-добрата ефективност, по-малко използвано гориво и разходи за извеждане от експлоатация, както и по-голяма сигурност. 2023 година обаче бележи и първия сериозен неуспех за малките реактори - в САЩ беше отказан проект в Айдахо именно заради оскъпяване с 53% - нещо, което малките модулни реактори трябваше да избегнат.

Ядрената енергия, особено по-малките реактори, обаче може да се окаже ключовото звено за енергийния преход и отказа от въглища. Канадската провинция Онтарио е пример за това - през 2014 година ядрени реактори заместват и последната въглищна централа и в резултат днес за производството на електроенергия се емитират по 25 грама въглероден диоксид на киловатчас. САЩ и Румъния обявиха за проект за изграждане на малки ядрени мощности на мястото на въглищни централи. В Румъния е избрана затворената през 2017 година въглищна централа в Дойчещи (окръг Дъмбовица), с капацитет за производство от 520 MW. 

Идеята е да бъде използван пълният потенциал на мястото - например изградената енергийна инфраструктура, веригите за доставки, които са подобни, и подготвената работна ръка. Но големите предизвикателства на ядрената енергетика остават - на първо място, разбира се, спазването на ядрената безопасност, съхраняването на ядрени отпадъци и желанието на местните общности да развиват ядрената енергетика.

Според анализите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ядрени реактори с капацитет между 200 MW и 400 MW са напълно съвместими с инфраструктурата, изградена за блоковете във въглищни централи - и енергийна, и логистична. Така се пестят много разходи, свързани  изграждане на електропроводи, пътища, включително и жп линии.

Според класификацията на МААЕ малките модулни реактори са с капацитет до 300 MW. В момента по света в различна фаза на лицензиране и строителство са повече от 70 дизайна на малки модулни реактори в САЩ, Китай, Канада, Аржентина и Русия. Те могат да бъдат поставяни на различни места - първата плаваща електроцентрала - руската "Академик Ломоносов" започна да произвежда електроенергия през декември  2019 година с два микрореактора с капацитет от 35 MW.

Плаващата АЕЦ "Адмирал Ломоносов". Снимка: Росатом Плаващата АЕЦ "Адмирал Ломоносов". Снимка: Росатом

Модулните реактори обаче са само (малка) част от ядрената енергетика, при това с все още далечен хоризонт за реализация. През 2023 година в света работят 412 конвенционални ядрени реактора и 58 са в строеж, 22 от които в Китай. В строеж е и АЕЦ "Аккую" в Турция, която се очаква да произведе и първите количества електроенергия през 2024 година. До днес по света са затворени 209 реактора, сред които и тези в Германия, която промени енергийната си стратегия след инцидента във Фукушима през 2010 година.

Ядрената 2023 година за България също е предизвикателна. Поредното правителствено решение сложи нова точка на АЕЦ "Белене", а оборудването е обявено за продан. Интерес към него прояви Украйна, в чиито планове за модернизацията на енергийната система влизат нови реактори и зелена енергия.

Според енергийния министър Румен Радев Киев изглежда готов да купи цялото оборудване на цената, определена в анализите на правителството. Официално няма информация каква е тя, но според всички коментари е повече от 1,2 млрд. лева, платени от българската държава през 2016 година.

Вместо АЕЦ "Белене" София реши да строи нов блок в АЕЦ "Козлодуй" и води преговори за него с Westinghouse, както и се подготвя документация за още един блок на площадката на съществуващата ядрена централа. Предложението премина на първо четене в Народното събрание.

И докато ядрената енергия се опитва да набере сили, соларната индустрия записва поредните рекорди. През 2022 година в Европа бяха добавени рекордните 40 GW нови соларни мощности, а през тази - още 55,9 GW, като 70% от тях са покривни инсталации, сочи проучване на анализаторската компания Rystade Energy. Лидер по нови инсталации е Германия, изпреварвайки слънчевите Испания и Италия, а в Топ 5 влизат още Нидерландия (основно заради покривните инсталации) и Полша (където има бум на търсенето на алтернативи на въглищата). В България общият капацитет на ВЕИ-мощностите е 3,2 GW, като превес имат соларните инсталации. През последната година има над 1 GW нови соларни мощности, сред които и най-големите паркове ФЯЦ "Верила" и ФЯЦ "Гълъбово" (с общ капацитет от около 280 MW), сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В световен мащаб новите инсталации са повече от 400 GW според данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ). В САЩ през 2022 година търговски мерки и проблеми с веригите на доставки ограничиха ръста на ВЕИ, но тази година и соларните, и вятърните инсталации растат с около 40%.

От години ЕС се опитва да насърчи зеления преход и енергийната криза, както в много други случаи в енергетиката, очевидно даде нужния тласък. В началото на 70-те години на миналия век петролната криза замрази икономиките на Западна Европа и САЩ, но и даде възможност на СССР и природния газ да навлязат на пазара. Сега ВЕИ постепенно изтласква природния газ в ЕС и делът им в енергийния микс се увеличава непрекъснато.

Високите цени на електроенергията в общността направи привлекателни соларните панели, особено покривните инсталации, които все още получават и субсидии от правителствата и се работи за намаляване на бюрокрацията при изграждането им. Според анализите на експерти благодарение на ВЕИ цената на електроенергията в ЕС през 2022 година е била с 8% по-ниска, а на много места, включително и в България, цената на тока записа рекордни стойности заради скъпия газ през 2022 година.

ВЕИ могат да доведат и до още спестявания, ако бъде насърчено използването им за отопление - например  чрез позабравената геотермална енергия, реално използвана в Европа от хилядолетия. 

Но капката катран в кацата с меда на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) е вятърната енергия. Вятърните паркове са от съществено значение за системата през зимата, когато соларните панели не са ефективни, но офшорните мощности записват едва 2% ръст през 2023 година, а при централите на сушата има забавяне, включително и заради увеличаващите се разходи за турбините. Като цяло вятърната индустрия изглежда в застой и след няколко отказани проекта в САЩ, а в Швеция вятърен парк поиска защита от банкрут, след като не успя да осигури дългосрочни договори за дейността си.

Очакванията са обаче ръстът в соларните инсталации да се забави през 2024 година на фона на падащите цени на електроенергията, а слонът, на когото доскоро не се обръщаше внимание, е енергийната мрежа, която все по-трудно успява да постигне баланс с увеличаването на зелените мощности. Европейската комисия за първи път призна проблема и насърчи страните от ЕС да работят за модернизацията на мрежата, която е със средна възраст над 40 години, както и за изграждането на батерии за съхранение - един от ключовите елементи на енергийната система на бъдещето.

В енергийната мрежа на бъдещето обаче няма място за въглищата, които са евтин и достъпен източник на енергия, но и емитират 40% от всички емисии въглероден диоксид. Изгарянето на въглищата допринася и за замърсяването на въздуха. Според оценките на МАЕ въглищата са в своя пик - през 2023 година са добити 8,7 млрд. тона и са използвани 8,5 млрд. тона. Търговията е също рекордна - основният износител Индонезия е продал 500 млн. тона, а основният вносител - Китай, е купил 400 млн. тона въглища през изминаващата година. 

От агенцията обаче предупреждават сектора, че трябва да се готви за постепенното намаляване на работата.

В Европа и САЩ делът на въглищата все повече намалява, а Китай, който е един от основните пазари, също се насочва към възобновяемите източници и намаляване на въглищата. За първото полугодие на 2023 година ВЕИ имат дял от 17% от енергийния микс на страната и надхвърля плановете за годината (15%). Друг голям потребител на въглища - Индия, планира 500 GW зелени мощности към 2030 година.

Климатичните промени стават все по-видими и темата, включително и енергийните политики, ще влиза все по-остро в дневния ред на обществото. Благодарение на позеленяването на енергийния сектор и бума при електромобилите вероятно ще се стигне до пик на въглеродните емисии в следващите години и постепенно след това да се върви и към изпълнението на въглеродната нула към 2050 година. Пътят засега обаче е още крехък и лъкатушене не е изключено. Но и първият пробив е факт - 196 държави се подписаха под декларация за прехода от въглищата, при това в богатия на петрол Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 4 месеца
До: sosi ... нашата икономика расте , и ще продължи да расте още около 10на годинки . но ще трябва да оправят демографията , да има по-добри перспективи , да ликвидират русoфилстиците ... спокойно можем да си позволим един ядрен реактор и цена на ток от него около 20% над настоящата от Козлодуй ... 6млрд евра е заложена горната граница на разходите , напълно постижимо , дори и да има оскъпяване с още 1млрд ... освен това плащанията започнаха , така че , един реактор ни е в кърпа вързан ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
До: aldy ... мухаххааа ... възрожденче , викаш световен рекорд за гинес сме поставили по изплащане на АЕЦа , а ?! добри сте тва и3рожденците в измeнкярщината ... викаш демокрацията е дошла , не защото всичко е било затънало в л-a-*** , а от любопитство към новото и експерименти ?! нема толкова гнъсни и недъгави същества българомразци кат вас ... !! ... продължаваме с паметниците , да знаеш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 4 месеца
До посерича по-долу - АЕЦ "Козлодуй" към края на 90-те се беше изплатил. Гладуването започна, когато "избухна" дермократията и опръска с феклии всичко наоколо. Тогава спряха АЕЦ "Белене", който отдавна щеше да се е изплатил, а сега подаряваме железата на урките, те да се "мъчат" с тях. Щото акъллии, като тоя по-долу с лопата да ги ринеш. Както се рине онова от обор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
До: sosi: Не бой се бре! Не се напъвай толкоз, ще скъсаш някой капиляр в очите. Никой няма да строи вече АЕЦ в България. Ние два реактора за общо 1.2 млрд. лева не можахме да пуснем, ти си се притеснил, че някой ще купи 2 х 6 млрд. Евро. И това само желязото. Отпусни се - Коледа е, гледай по-празнично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 8
sosi
преди 4 месеца
Българинът не осъзнава, че за да изплати строежа на АЕЦ Козлодуй през 90-те е гладувал жестоко като скот и е мрял по плочките без здравеопазване. Мисли си, че някой от небето му го е подарил, та токът от Козлодуй сега е евтин. Дълговете за строежа на Козлодуй са нулирани при суперинфлацията, а за нея кой е плащал? Докъде да стигне човек, на когото и при най-жестоките неволи не може да дойде ум в главата му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 8
sosi
преди 4 месеца
Направил съм проучвания кой ще строи АЕЦ до 2050г. Никой с частни инвестиции. Всичко е "ще". Ядреното лоби пуска слухове и статии за да заблуди тълпата и такива като тебе, че било много изгодно, ще пусне и огромни рушвети за да открадне милиарди от обществените пари на данъкоплатците и ще ги плати безмозъната тълпа. Никой нормален вече няма как да инвестира собствени средства в АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 3
Alex Silver
преди 4 месеца
Вятърните кули и фотките правят напълно неизползваеми и дегенериращи заеманите земеделски площи. Перките произвеждат инфразвуци, които унищожават почвените червеи, фотките освен че ликвидират почвата под тях, но и силно се нагряват, дори над 100 С, предизвиквайки местни горещи възходящи потоци. Същото, което се случва и в изцяло асфалтираните и застроени големи градове. Тези потоци са една от причините за катастрофални градушки. Ама за тези "странични" явления мълчат като бити задове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: До преди да изпълзите на припек и да захапете микрофона, светът не беше идеален, но животът беше много по-тих, по-спокоен и по-евтин. И климатът си беше нормален - с всичките си капризи. Иначе светът ще ви преживее и вас, но ще има много повече за разчистване - бишкането на хиляди вятърни кули и изриването на милиони хектари соларни паркове ще е много по-скъпо от няколко десетки паметника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Както всички комунистически начинания, и при вас всичко е неотривно свързано с истерично крякане на лъжи, лозунги и тотална пропаганда. Разликата между вас и предишните коммуннета е, че и те искаха да изградят нов свят, но със сърп и чук от бетон и стомана, а вие - с диллдо и лубриканти от зелен хайвер и пластмаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: Minka ... въпросът как ще се управляват излишъците в мрежата от фотоволтаици и вятър е все още леко спорен , затова изостават някои проекти , не защото се губи от тях ... :))) ... чайниците и хамериканците строят мащабни проекти , стотици мегавати с хиляди мегаватчасове съхранена енергия . поне по няколко от вид на различни технологии , някои с напълно прилични перспективи . у нас в Европа също се строят такива проекти , основно водородни , въпреки че имаме и други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още