IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COP 28 постигна историческо споразумение за преход от изкопаемите горива

Решението дойде след близо денонощие преговори в Дубай

12:04 | 13.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 190 държави, участващи на климатичната конференция на ООН в Дубай COP 28, одобриха историческо споразумение за "преход от използването на въглища, петрол и природен газ", пише The Wall Street Journal. Сделката е резултат от преговори, продължили близо денонощие до малките часове на 13 декември, отбелязва изданието, но за първи път обединява големите енергийни държави и тези, които настояват за отказ от изкопаемите горива.

Преди дни Ройтерс писа, че в Дубай се подготвя обща декларация с три варианта - безусловен отказ от изкопаеми горива, преход "по справедлив начин" и проект, в който въобще не се споменават изкопаемите горива.

В крайна сметка представителите на държавите избраха втория вариант - за справедлив подход, което в "превода" на Ройтерс означава, че основният ангажимент за изпълнението ще бъде за богатите държави, които отдавна разработват и използват залежите от петрол, газ или въглища.

За първи път имаме толкова ясен текст за нуждата от отказ за изкопаеми горива, около който се обединяват всички, коментира норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде пред Ройтерс. Агенцията посочва, че много държави са лобирали за по-остър език на декларацията - "пълен отказ от използването на изкопаеми горива", но на това са се противопоставили членовете на ОПЕК+, които разчитат на приходите от търговията с петрол за съществуването си (средно към 80% от приходите в бюджетите им).

Едни от най-големите защитници на искането за отказа от петрол, газ и въглища са малките островни държави, които са сред най-засегнатите от климатичните промени. Зад тях застанаха големите държави, добиващи петрол и природен газ, САЩ, Канада и Норвегия.

В декларацията е записано, че ограничаването на потреблението на изкопаемите горива трябва да бъде ускорено в рамките на това десетилетие, за да може да бъде постигната и целта за нулеви емисии към 2050 година. Учените коментират, че това е ключовото условие за ограничаването на ръста на глобалните температури до 1,5°С през това столетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: pinoccio няма да имаш резервоар, а електричите са хем по ефективни, хем по екологични... но няма нищо страшно, по прозззтите винаги ви е било страх от промените... дядо ми твърдеше, че компютрите са временно явление... той умре, компютрите не... те така и с електричките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 месеца
Добре, де, ама никой не казва с какво ще пълним резервоарите. Изказват се само учени-климатолози, а учените-возилози, които трябва да измислят с какво да се возим, ги няма никакви. Електричките не решават проблема, те са само алтернатива, докато все още го има петролът. както е и със ВЕИ-тата - те са само алтернатива, докато ги има АЕЦ-овете. Ако минем изцяло на солари и електрички, ще се возим само по лунапарковете, а дотам пеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още